x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Astazi, despre ticalosie si Europa demna

Astazi, despre ticalosie si Europa demna

de Valentin Stan    |    06 Ian 2007   •   00:00
Astazi, despre ticalosie si Europa demna

(...) De ce pensiile imediat? (...) Noi am sustinut foarte puternic reasezarea sistemului de pensii. Este o decizie politica, si nu una care tine de performantele economiei, pentru un motiv simplu

La 1 ianuarie 2007, Romania a intrat in Uniunea Europeana. Va bucurati? Sunteti mandri? De Romania? De presedinte? De Guvern? De Parlament? De romanii care i-au ales si de cei care nu i-au ales? In decembrie 2004, candidatul la Presedintia Romaniei, Traian Basescu, proclama, fara sa sovaie, conform Rador:

"V-o spun ca un om politic responsabil. (...) UE nu poate primi o tara cu sase-sapte milioane de saraci. Noi trebuie sa garantam trai decent oamenilor din Romania si atunci vom fi buni si pentru Europa. (...) Va trebui sa corectam toata nenorocirea sociala pe care a generat-o PSD pentru pensionari, pentru oamenii din mediul rural, pentru sistemul de sanatate, va trebui sa le alimentam cu bani, in asa fel incat, la 1 ianuarie 2007, saracia sa fie mult diminuata in Romania. Numai asa, poporul roman poate sa intre demn, decent, in UE. Altfel, nici un criteriu, nici cel politic, nici cel social nu pot face din Romania un partener al tarilor avansate din UE". (RADIO ROMANIA ACTUALITATI, 7 decembrie 2004, ora 18:15, Emisiunea "Tribuna prezidentiala", Realizator Alina Stan). Ce promitea Basescu? La 1 ianuarie 2007, "saracia sa fie mult diminuata in Romania", ca sa intram "demn" in UE?

La 25 decembrie 2006, in emisiunea "Cafeaua cu Sare", de pe Antena 3, conform comunicatului oficial de la 26 decembrie, presedintele a negat ca ar avea "atitudini populiste". Si a aratat ca nu a facut niciodata promisiuni fara acoperire:

"Intotdeauna, cand am vorbit, am vorbit rational si puteti verifica cu ministrii de Finante, inclusiv cu Vladescu. (...) Am sunat la Ministerul Muncii, la Gheorghe Barbu, si i-am spus: «Uite, am discutat cu premierul despre cresterea pretului la gaze cu o luna jumatate inainte. Tu urmeaza sa maresti pensiile cu 1 ianuarie 2007. Nu poti sa vii si tu cu o luna inainte?»". Vedeti, presedintele este rational in 2006! Nu face promisiuni fara acoperire. Se intereseaza intai daca bugetul permite marirea pensiilor si pe urma promite! Doar e presedinte, nu un populist oarecare! Mda!

La 7 decembrie 2004, conform Rador, cand inca nu era presedinte, Basescu nu suna la ministrul Finantelor! Nici la cel al Muncii. Promitea, pur si simplu, pentru a fi ales: "(...) Pensia minima sa asigure trai decent. (...) De ce pensiile imediat? (...) Noi am sustinut foarte puternic reasezarea sistemului de pensii. Este o decizie politica, si nu una care tine de performantele economiei, pentru un motiv simplu. Discutam de circa 6,2 milioane de pensionari, oameni care au muncit 35-40 de ani, au contribuit la fondul de pensii, iar acum, un stat care ii dispretuieste vine si le spune «Ne pare rau. Pensia voastra, chiar daca e mai mica decat factura la electricitate, este atat cat putem noi da acum». Aceasta abordare, in opinia noastra, este inadmisibila, iar decizia politica este ca, imediat dupa alegeri, daca Alianta va fi la guvernare, si sper sa fie, sa reasezam sistemul de pensii". (ANTENA 1, 7 decembrie, ora 22:15:30).

Cum? Marirea pensiilor era, in 2004, o "decizie politica", "nu una care tinea de performantele economiei"? Iar problema urma a fi rezolvata "imediat, dupa alegeri", nu prin 2007 sau 2050? Pai, nu trebuia "vorbit rational" si "verificat la Ministerul Muncii"? Si la Finante? Ca in decembrie 2006, dupa doi ani de guvernare? Cand presedintele este departe de "ideea de a fi populist" si de anul electoral 2004, cand promisese totul pensionarilor "dispretuiti" de stat!

Cam asta-i tot, dragii mei! Adica, diferenta dintre ticalosie si demnitate!
×
Subiecte în articol: editorial romania decembrie