x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Austeritate şi destin

Austeritate şi destin

de Roxana Roseti    |    21 Sep 2008   •   00:00

Revista Vogue – ediţia italiană, a ieşit în luna august cu o copertă surprinzătoare şi genială (fără a jigni frumuseţea altor publicaţii de profil). Reprezintă un grup de modele rasate, femei şi bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, într-un cortegiu funerar pe timp de ploaie. Titlul pe copertă? “Austere vision.

Revista Vogue – ediţia italiană, a ieşit în luna august cu o copertă surprinzătoare şi genială (fără a jigni frumuseţea altor publicaţii de profil). Reprezintă un grup de modele rasate, femei şi bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, într-un cortegiu funerar pe timp de ploaie. Titlul pe copertă? “Austere vision.” La vremuri decadente, sugestii decadente. Şi cum orice întîmplare recentă devine o modă, recesiunea a devenit o modă. A te îmbrăca “chip and chic” e regulă, celebrităţile susţin deja că a te plimba prin tîrgurile de vechituri  e cool, vintage-ul e pe cai mari – în detrimentul căluşeilor caruselului din Saint Tropez, ce nechează frumos în toamnă, auster necălăriţi. Poezia? Ce mai este poezia pe timp de recesiune? “Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa”, spune Leonard Cohen. Oare mai interesează pe cineva că, de exemplu, astăzi e Ziua Mondială a Păcii? Atît timp cît trăim o pace austeră? Bunicul avea o vorbă: “Fetiţo, atunci cînd toată lumea se îmbracă în negru, vin vremuri ciudate”. Depinde. Decadenţa are farmecul ei, între filele oricărei morţi stă renaşterea, gata să fie jucată la cărţi în Las Vegas.

Austeritatea a devenit chestie de destin, iubirea e bine să fie acum păstrată pentru cînd vor creşte bursele sentimentelor, iar cuvintele economisite pentru austere momente onomatopeice.

×
Subiecte în articol: editorial