x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Automatul lui Arpad

Automatul lui Arpad

de Dan Constantin    |    07 Dec 2008   •   00:00

Dacă ar fi să fac un top al ştirilor din această săptămână, după mine, ceea ce s-a întâmplat în piaţa din Miercu­rea Ciuc, s-ar impune să stea pe pri­mul loc. Erdely Arpad, un ţăran din Harghita, a instalat un dozator la in­trarea în hala agroalimentară de la care se poate cumpăra lapte. Bagi mo­neda, pui sticla la  ţuţurloi, apeşi şi din instalaţie curge laptele.



Un litru costă doar 2,5 lei şi aparatul merge cu fise de 10 şi 50 de bani. Cât bagi, atâta dă vaca automată din inox. La un profit de 50% pe fiecare litru de lapte, dozatorul s-ar amortiza din 24.320 de litri vânduţi.

Cifrele sunt seci, nu şi entuziasmul lui Arpad. În prima zi de funcţionare ardelenii mai mult au privit decât au băgat fise. Dozatorul lui Arpad poate să fie luminiţa de la capătul tunelului. Dacă vindea ideea vreunui politician, precis harghiteanul îşi scotea ba­nii mai repede. Imediat s-ar fi anun­ţat că prin dozator va curge lapte cu miere dacă, evident, ştampila era pusă la locul corespunzător.

Pentru a rămâne în aceeaşi zonă să remarcăm un conflict maghiaro-ma­ghiar, care face deliciul membrilor UDMR din Tg. Mureş. Dr Imre Bene­dek – omul cel nervos care a avut un conflict cu Poliţia Rutieră şi altul, mai violent cu şefa Consiliului Judeţean – vrea să-i ia locul în Parlament unui maghiar african. Mai exact dlui Koto, celebru pentru câştigarea locului de deputat cu 34 de voturi pe colegiul Africa. Asta îmi dă oarece linişte – pro­cedeul "ridică-te tu ca să mă aşez eu" nu este exclusiv românesc. Dr Benedek se luptă în justiţie cu dr Jo­z­sef Koto. Eu sincer mă mir că Benedek nu s-a ales. Ştiindu-l chirurg, şi de fri­că era votat; nu ştiu dacă are pâinea, dar cuţitul precis îl are în mână. Asta ar fi ştirea nr. 2.

Ştirea nr. 3 în top este legată tot de alegeri şi face organic trecerea spre Moş Nicolae. Liberalul Ciprian Mino­dor Dobre este acuzat de pedelistul Ra­dian Ovidiu Vasu că a dat mită elec­torală sub formă de cizme de cauciuc şi pui congelaţi. Un pui mic "fra­ţii Petreuş" intră într-o cizmă, iar ale­gătorii cadorisiţi găseau înfundată şi copia unui buletin de vot, ştampilat cu "Votat" pe poziţia liberalului. Aşa trimite cadourile şi Moş Nicolae, de aceea îşi văcsuiesc copiii cizmele şi pantofii în noaptea de Ajun.

Credeţi că este greu să facem gu­vern pentru România în consonanţă cu ceea ce se întâmplă în ţară? Cu şti­rile 1, 2 şi 3? Domnii politicieni mi­mea­­ză încordarea, striviţi de grija noastră, între două fleici şi un şpriţ la Up Town. Un joc care aproape că nu mai interesează pe nimeni. Important este ce curge la dozatorul lui Arpad şi în cât timp se decongelează un pui pus să clocească în cizmă.
Pute rău dacă uiţi toate astea.

×
Subiecte în articol: editorial