x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Autostrada lui Iohannis și suta de lei a lui Ceaușescu

Autostrada lui Iohannis și suta de lei a lui Ceaușescu

de Serban Cionoff    |    24 Ian 2020   •   19:01
Autostrada lui Iohannis și suta de lei a lui Ceaușescu

Oameni de bună-credință fiind, ne-am închipuit că, mergând la Iași, în această sfântă zi de 24 ianuarie, președintele Klaus Iohannis va lăsa deoparte resentimentele și polițele politicianiste și va adresa națiunii un mesaj de înțelegere, de toleranță și de cooperare în vederea punerii în act a unui adevărat proiect de țară. Dar ți-ai găsit?! Și de această dată, domnia sa a folosit ocazia pentru a lansa o nouă rafală de săgeți otrăvite împotriva PSD-ului. Gest care, prin el însuși, reprezintă o impardonabilă ofensă adusă ideii de libertate a opțiunilor politice într-o democrație consolidată și, totodată,o nouă tentativă de discordie și de învrăjbire a societății românești.

 De aceea nici nu trebuie să ne fie de mare mirare dacă, pe parcursul adunării din Piața Unirii, au fost în dese rânduri scandate mesaje deloc măgulitoare pentru domnul președinte și pentru guvernanții săi.Mesaje pe care ,bineînțeles, anumiți comentatori arondați le-au taxat ca venind dinspre membrii sau simpatizanții PSD și,prin aceasta, fiind lipsite de relevanță și de credibilitate. Afirmație tendențioasă și fără dovezi, care mă face să cred că, în realitate, scandările și lozincile cetățenilor aflați în Piața Unirii din Iași dădeau expresie unui mod, direct și ferm, de a respinge discursul de tip politicianist indiferent de apartenența doctrinară a celor care îl propagă.

 Mai departe, comentând evenimentul de azi,aceiași agit-propiști au căzut în extaz pe motiv că, pus în fața reacției spontane a publicului, premierul Ludovic Orban a renunțat la discursul cu care venise de la București și a vorbit liber. Liber de textul din dotare, zic eu, dar nu și de clișeele mentale aparținătoare aceluiași politicianism pe baricadele căruia se regăsește alături de domnul Klaus Iohannis et comp.

 În aceste împrejurări, dobândește o semnificație remarcabilă luarea de atitudine a senatorului,Robert Cazanciuc, veritabilă lecție de demnitate civică și de luciditate politică. ,,De trei luni- i-a spus verde în față Robert Cazanciuc președintelui Iohannis, cel care acuzase PSD-ul cum că ar bloca nu știu ce inițiative ale cabinetului în exercițiu -, senatorii și deputații caută proiectele depuse  de Guvern’’.După care a lansat invitația-surpriză:,,Îl rog pe domnul Iohannis, să căutăm împreună aceste proiecte, dar va fi dezamăgit pentru că nu există niciunul’’.

Se prea poate ca, aducând vorba despre proiectele pe care țara încă le așteaptă de la președintele Klaus Iohannis și de la guvernul său, să mi se atragă atenția că ignor- cu rea credință, bineînțeles!- faptul că, tocmai azi,aici, la Iași, atât liderul de la Palatul Cotroceni cât și cel de la Palatul Victoria au făcut în mod expres vorbire la proiectul autostrăzii A 8 Iași-Târgu Mureș. Proiect despre care s-a discutat foarte mult și pe diverse tonalități, fără însă a se face măcar un pas pentru a se trece la treabă. Ba încă domnul președinte i-a asigurat pe ieșeni și pe moldoveni că a venit la Iași, Florența României, dimpreună cu premierul său și cu mai mulți miniștri din guvernul anex,numai și numai mânat de dorința de a-și arăta ,,solidaritatea și preocuparea’’ față de nevoile și așteptările locuitorilor de pe aceste străbune meleaguri. Zicere patetică dar cam găunoasă de vreme ce, încă de la descinderea în Piața Unirii,distinșii cârmuitori au fost întâmpinați cu lozinci scrise și scandate al căror mesaj era exact acesta:,,Nu vrem paradă, vrem autostradă!’’ Mod foarte convingător de a exprima ,,ceea ce vor românii’’, după cum atât de mult îi place domnului președinte să o repete, desigur în alt context și cu alt public-țintă.

 Așa încât promisiunea președintelui Klaus Iohannis , reluată și susținută de către premierul Ludovic Orban, și anume că se va purcede la realizarea atât de așteptatei autostrăzi Iași-Târgu Mureș, nu prea văd că ar avea mari șanse de a convinge și de a dezamorsa crescânda stare de nemulțumire și de neîncredere pe care o generează și o întreține actuala guvernare. Mai mult, această promisiune  începe să ne aducă aminte de promisiunea lui Ceaușescu privind creșterea salariului cu 100 de lei. Promisiune făcută, pe 22 decembrie 1989, în fața mulțimii adunate în fața sediului CC al PCR și care nu era decât o disperată încercare de a amăgi oamenii și de a amâna deznodământul inevitabil.

 Foarte adevărat, deocamdată, nu suntem în aceeași situație, dar la fel de adevărat este și că, în spatele înverșunării cu care Klaus Iohannis încearcă să impună organizarea anticipată a alegerilor locale și parlamentare se află și teama că, până spre sfârșitul anului când , în mod normal, ar trebui să avem alegeri pentru noul legislativ, orice guvern PNL, indiferent dacă premier ar fi Ludovic Orban sau alt personaj din aceeași galerie, această guvernare va trebui să deconteze costurile politicilor sale aberante și inumane. Politici de care, în nici-un caz, președintele Klaus Iohannis nu este străin și, pe cale de consecință, va trebui să își asume cota-parte la respectivul decont.

 Păstrând, așadar, proporțiile, concluzia vine de la sine: autostrada A 8 promisă de Klaus Iohannis , azi, la Iași, și suta de lei în plus la salariu, promisă de Nicolae Ceaușescu, pe 22 decembrie 1989, nu sunt decât două fețe ale aceleiași monede calpe. Strategie prin excelență diversionistă pe care o ilustrează o zicere de referință în teoria și practica populismului:,, zi-le orice,promite-le orice, numai să le iei ochii!’’             

×