x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Avem pestele. Cum il gatim?

Avem pestele. Cum il gatim?

de Mircea Cartarescu    |    17 Ian 2006   •   00:00
Avem pestele. Cum il gatim?

Afaceristul Nastase il face, in aceasta clipa, extrem de vulnerabil pe politicianul Nastase. Daca va scapa si aceasta ocazie de a-l debarca definitiv, clasa politica romaneasca va regreta amarnic in viitor, caci un Nastase din nou la putere le va arata la toti ce-nseamna sa astepti pe cineva cu adevarat la tepe....

Daca un consens ideologic nu se-ntampla prea des in viata politica, in schimb, din cand in cand, se petrece un fel de tsunami emotional pe care il simte fiecare politician si, mai departe, fiecare cetatean, ca urmare a unor acumulari tot mai accelerate de nemultumire si de furie. Zilele acestea, pe fondul enormei frustrari in privinta neputintei justitiei noastre de a controla fenomenul marii coruptii, cel care a adunat ca un paratrasnet tot resentimentul politic, toata atentia presei si toata ura furibunda a omului de rand este Adrian Nastase, unul dintre cei mai cunoscuti politicieni, fost prim-ministru, candidat la Presedintia tarii, sef al Camerei Deputatilor, al Partidului Social Democrat, al numeroase alte comitete si comitii. Un om cu vaste legaturi in randul partidelor socialiste europene si, pana de curand, mana dreapta a fostului presedinte Ion Iliescu. Adrian Nastase a mai trecut prin pase negre, dar nici una comparabila cu ce patimeste acum. Dupa ce multa vreme a parut sa fie de neoprit asemenea lui Arturo Ui, soarta a incetat sa-i mai surada cand, de necrezut in acel moment, a fost invins in alegeri de Traian Basescu. De-atunci, Adrian Nastase s-a dus in jos - atat cat se putea duce el, atotputernicul de pana mai ieri - o data cu eliminarea lui Iliescu din jocurile politice. Dar niciodata nu am vazut o asemenea "unitate nationala" in respingerea unui om ca dupa explodarea povestii cu matusa milionara.
De unde atata indignare, cand, se stie, tara asta geme de afaceristi dubiosi si de povesti incurcate cu conturi si spalari de bani? De ce, cand nimeni nu-i uraste pe alde Hrebenciuc, Sechelariu, Miki Spaga sau Mischie - cum sa urasti niste nefericiti? - toata lumea isi revarsa acum resentimentul asupra lui Nastase?

Acest lucru se-ntampla pentru ca Nastase parea un altfel de om. Parea un intelectual, un profesor nimerit in politica, un om care a optat pentru Iliescu avand in vedere o identitate de simpatii "socialiste" (socialism! ce frumos suna acest cuvant...), un om cu principii, care-n campania electorala se cobora in popor ca sa asculte pasurile celor oropsiti. Isi facuse o imagine de politician pur, neimplicat in afaceri, e drept, cam arogant, dar cine e perfect? Cum sa nu creada-n el milioanele de pensionari, vazandu-l alaturi de celalalt politician sarac si cinstit, tatucul Iliescu? Si deodata... lovitura de trasnet! Chiar daca ce a iesit la iveala in urma scandalului cu matusa e doar varful minuscul al aisbergului (10 milioane de euro? Hai sa fim seriosi. Am auzit opinii ca fostul premier face de zece ori, poate de o suta de ori mai mult...), tabloul ramane cutremurator si schimba cu totul datele problemei: a iesit la iveala, deodata, adevarata fata a lui Adrian Nastase: un cumulard vulgar, un afacerist amoral si incredibil de primitiv. In jurul lui - o familie satrapica, asemeni celor ale oligarhilor sud-americani, cu zeci si sute de increngaturi, cu legaturi mergand din cea mai joasa lume interlopa, a dealerilor de droguri, pana in "inalta societate" a mahalalei politice romanesti, la "aristocratii" comunisti si securisti care-si impart (la propriu, vezi cazul Deltei) trupul sfartecat al Romaniei. Om din Primaverii, legat prin rudenie si functii cu mari potentati ai fostei lumi comuniste, Nastase a vrut sa fie, ca si ei, un om al zilelor noastre prin afacerile scandaloase si scamatoriile financiare in urma carora a ajuns hiperpotentul de azi.

Nu averea propriu-zisa i se reproseaza lui Nastase in primul rand, ci ipocrizia sa, putreziciunea temeliei morale care-a facut posibila ascensiunea lui. Dispretul suveran pe care acest om, de cincisprezece ani, il revarsa asupra semenilor, nu pentru ca li se simte superior intelectual sau moral, ci fiindca, pur si simplu, "valoreaza" mai mult in moneda forte.
Azi, oamenii din toate categoriile, de la politicieni - chiar si cei din propriul partid, caruia ii aduce azi uriase prejudicii de imagine - la omul de pe strada si-au clarificat parerea despre gigantul de la Cornu. E comic ca pana si cei de-o teapa cu el din PSD, ca Hrebenciuc sau Dan Ioan Popescu, trasniti de extravaganta povestii cu mostenirile, ii cer acum capul. Vom astepta deci de la Mircea Geoana si de la PSD sa dovedeasca sinceritatea reformei interne prin excluderea de la deciziile politice a lui Adrian Nastase. Vom astepta de la Justitie (daca mai exista asa ceva in aceasta tara) sa-si faca, macar in ceasul al doisprezecelea, datoria. In privinta Puterii, presa a remarcat, ingrijorata, pasivitatea sa de neinteles in momentul in care un peste gigantic i se ofera singur pe tava. Daca doarme acum in loc sa pregateasca tigaia, puterea de azi nu va dormi bine in anii urmatori.

Afaceristul Nastase il face, in aceasta clipa, extrem de vulnerabil pe politicianul Nastase. Daca va scapa si aceasta ocazie de a-l debarca definitiv, clasa politica romaneasca va regreta amarnic in viitor, caci un Nastase din nou la putere le va arata la toti ce-nseamna sa astepti pe cineva cu adevarat la tepe....

×
Subiecte în articol: editorial nastase