x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Baba Vanga, Pavel Globa şi Occupy Podari

Baba Vanga, Pavel Globa şi Occupy Podari

de Dan Constantin    |    03 Ian 2013   •   15:14

 La început de an sunt la mare căutare prezicătorii. N-am ştiut care este diferenţa între cele trei şarlatanii superbănoase: vrăjitoria, astrologia şi clarviziunea. Ele sunt înscrise, bănuiesc în codul CAEN la acelaşi capitol dar Codul Penal le altoieşte individual. Când pică în mâna justiţiei un clan de vrăjitoare denunţate de clienţii fraieriţi până la golirea buzunarelor, lumea „bună” se oripilează.

Astroloagele care se scoală dis-de dimineaţă să dea pulsul zilei la televiziuni au cearcăne de somn puţin dar sunt bine primite în casele oamenilor dornici să ştie cu un ceas mai devreme dacă rămân şomeri, le cade ţurţurele pe maşină sau, şi mai rău, încep o noua relaţie de iubire după ce abia scăpasera de una. Fetele astea sunt cele mai nevinovate, nu fac nici rău nici bine, sunt benigne.

Lucrurile se schimbă însă în cazul marilor prezicători, deveniţi legende instituţionalizate. Ei înfăşoara viaţa planetei în aburii previziunii, aruncă date exacte la care va veni sfârşitul lumii, încep războaiele, mă rog stabilesc „calendarul” evenimentelor care intră în agenda de securitate al ONU. Pavel Globa, denumit „celebrul astrolog rus” pare de fapt un membru al echipei de experţi în grupul de experţi de la Kremlin. El anunţă că Occidentul se duce în 2013 pe copcă, că Rusia va aduna într-un nou imperiu „oile rătăcite” şi că se va topi calota de gheaţă a planetei. Globa devine un precursor al comunicatelor oficiale, din el se înfruptă scenariştii cu ştaif care aştern covorul pentru politicienii decidenţi. Baba Vanga, clarvăzătoarea din Bulgaria deşi s-a dus din acestă lume de 16 ani, rămâne citată mereu în prag de An Nou. Nostradamusul balcanic are „program„ până în anul 5.076 aşa încât avem treabă din generaţie în generaţie să vedem cât a fost de exactă bulgaroaica în previziuni.

Sunt şi prezicătorii cu termene mai scurte, care nu dau în bobi, ci au o aură ştiinţifică. Rubini anunţă crizele, ştie data exactă a decesului monedei euro. Este în tandem cu Soros dirijând cursurile valutare pe piaţa Futures. Şi noi avem prezicători de talia noastră, mici şi mijlocii, dar băgaţi în seamă. Dan Dungaciu, de la Academia Română, anunţă cum se va despărţi Moldova de Transnistria în 2013 şi desenează fluxul de alimente care va porni din România peste Prut. Simpaticul Niels dă cursul exact al leului pentru 2013 luând locul unui fost ziarist din BNR, momentan oprit la „oracole”.

Cât sunt ei de prezicători, mari sau mici, nici Globa, nici Vanga, nici Rubini, dar nici Nety şi compania nu au putut să anunţe evenimentul care răstoarnă relaţia de subjugare cârciumar-client. Ce s-a întâmplat la Palatul RSR fundat de miliţianul Dinel Staicu face înconjurul lumii şi dă marele semnal al revoluţiei. La pungăşia cârciumarilor clienţii pacaliti vor ocupa bucătaria, se vor servi singuri pentru a-şi umple cu produse serviciul plătit. „Occupy Podari” deschide cea mai tare mişcare de eliberare cetăţenească pornită dintr-un loc predestinat haiduciei sub spiritul lui Iancu Jianu. Semne bune anul are: succes „Occupy Podari”!


×