x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bani europeni pentru casele cu chirie

Bani europeni pentru casele cu chirie

de Laszlo Borbely    |    27 Iun 2005   •   00:00

Din multimea de amplasamente aflate la ANL am pus pe listele de prioritati pentru urmatorii doi ani acele judete care au fost neglijate in ultimii patru si care au, per total, uneori chiar la jumatate sau chiar mai putin fata de cele situate pe primele locuri.

Programul de locuinte pentru tineri se va imbunatati in urmatorii doi ani. O spunem cu tarie si avem argumente puternice in acest sens. Controalele efectuate la inceputul acestui an ne-au dezvaluit probleme grave, de fond, ale acestui program, atat in ceea ce priveste activitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), care se ocupa cu implementarea programului, cat si in repartizarea locuintelor de catre consiliile locale. De aceea, am mers simultan pe mai multe fronturi: gasirea fondurilor, stabilirea unui sistem echitabil in alocarea pe judete, intensificarea controalelor privind calitatea constructiilor si modificarea criteriilor de selectie a beneficiarilor. Acum putem afirma ca am bifat deja primele puncte si suntem gata sa solutionam si pe cel privind criteriile.

In primul rand, avem banii. Saptamana trecuta, bordul Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat 140 milioane de euro pentru cofinantarea programului de locuinte pentru tineret pentru urmatorii doi ani. Numai acest proiect beneficiaza in total de 200 milioane de euro, restul fiind acoperit de la buget si de consiliile locale si se va concretiza prin construirea a peste 9.000 de apartamente pentru tineri, prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

Aceste apartamente pentru tineri sunt construite integral cu bani de la stat si de la BDCE, consiliile locale avand doar obligatia sa viabilizeze terenurile. De aceea, la alegerea terenurilor pentru blocurile care se vor construi de acum incolo s-a tinut cont si de acest aspect, iar de anul viitor vor primi bani doar primariile care au prevazute in bugetele de investitii pe anul in curs si lucrarile pentru infrastructura viitoarelor blocuri. Aceasta masura se impune pentru a nu se mai repeta situatii ca aceea din cartierul Cetatea Fetei din Cluj, unde locuintele sunt finalizate, dar nu pot fi repartizate intrucat nu au utilitati si drumuri de acces.

Din multimea de amplasamente aflate la ANL am pus pe listele de prioritati pentru urmatorii doi ani acele judete care au fost neglijate in ultimii patru si care au, per total, uneori chiar la jumatate sau chiar mai putin fata de cele situate pe primele locuri. Programul de locuinte pentru tineri este in primul rand unul social, care se adreseaza tuturor tinerilor de pe teritoriul tarii.

Niciodata nu trebuie sa uitam ca acestia sunt adevaratii beneficiari si ca noi construim apartamente cu chirie pentru tineri, nu pentru primarii, chiar daca administratiile locale sunt cele care le administreaza ulterior. BDCE ne-a alocat cele 140 de milioane pentru a rezolva problema locativa a categoriilor sociale cu probleme si de aceea, noi, ca minister care se ocupa indeaproape de derularea acestui program, trebuie sa avem in vedere ca selectia beneficiarilor sa se faca dupa criterii sociale. De aceea, ne-am propus sa modificam legislatia in vigoare si sa stabilim o grila stricta de acces la locuintele cu chirie, care sa nu mai poata fi interpretata dupa bunul plac de catre consiliile locale si sa nu mai genereze scandaluri, de cate ori se repartizeaza locuinte cu chirie. Avem deja in minister aceste modificari si speram sa fim sprijiniti si de celelalte ministere in adoptarea lor.

Banii europeni trebuie administrati dupa reguli europene, astfel incat in viitorul apropiat sa putem ridica fruntea sus si in ceea ce priveste sistemul locuintelor.
×
Subiecte în articol: editorial