x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bani mulţi pentru circul din fotbal

Bani mulţi pentru circul din fotbal

de Dan Dumitrescu    |    28 Iun 2011   •   21:00

Fotbalul s-a vandut. Pe bani multi. Ba chiar foarte multi. Dumitru Dra­go­mir, sef al tarabei lepefiste, s-a conferentiat cu presa pentru a-si lua por­tia de merit din afacerea pe care a in­cheiat-o cu televiziile sportiste. Omul de sub palaria presedintiala a vorbit des­pre fratia sa eterna cu succesul, plu­sand la suma obtinuta cu un calcul zapacit din care rezulta ca euroii ob­tinuti acum s-au facut si ei mai mari decat cei obtinuti in urma cu trei ani. Trec peste faptul ca gutanii care s-au completat la studiu cu arit­me­tica nefrecventata au muscat din sco­verga lui Mitica. Trec peste frau­da­rea logicii deoarece, chiar si fara adausul de grandomanie, pretul ob­ti­nut de LPF din vanzarea drepturilor de televizare a Ligii 1 este mare. Este chiar fabulos. Alta este insa minciuna care nu mai poate fi trecuta cu ve­derea. Si anume aceea conform ca­re­ia suma obtinuta s-ar raporta corect la valoarea pur fotbalistica a marfii. Intr-o astfel de mistificare nu se pot odihni decat prostii.

Nivelul tranzactiei reusite de LPF are suport in cu totul alte motivatii. Pri­mul argument, unul extrem de se­rios, vizeaza asezarea temeinica pe pia­ta a principalului platitor. Trustul RCS&RDS a demonstrat, inca de acum trei ani, ca vizeaza strategii pe ter­men lung. Atunci, firma de cablu a dat banii alaturi de un difuzor (An­tena 1) pentru a a-si crea astfel po­si­bi­li­ta­tea infiintarii unor canale de sport pro­prii. Ceea ce s-a si intamplat. Digi Sport 1 si Digi Sport 2 ne sunt deja fa­miliare. Concurenta a replicat prin Dolce Sport. RCS&RDS n-a stat insa cu mingea in propriul teren. A returnat sever (si scump!), obtinand acum sap­te din cele noua pachete scoase la van­zare de LPF. O asemenea lovitu­ra face con­curenta sa gafaie. Dar in eco­no­mia de piata compasiunea fata de adversar nu functioneaza. Dimpo­triva, cotonogeala devine, uneori, ca­lau al onorabilitatii.

Cumpararea marfii cu orice pret nu asigura insa neconditionat subor­do­narea concurentei si nici succesul de piata. Aici apare alt argument care jus­ti­fica, deocamdata, nivelul tran­zac­tiei. Un argument cu specific local si vulgar in acelasi timp. La noi, din pacate, circul face rating. Iar fotbalul romanesc ofera spectacole de circ de toata fala. Acest adevar incontestabil ar trebui sa-i mai trezeasca din euforia incasarilor pe dirigintii fotbalului. Fiindca atunci cand lumea se va plictisi si de circ, asa cum s-a plictisit de fotbalul bolnav, gusa actualilor infumurati va plesni sub ascutisul injuraturii.

×