x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Barfe - Titlurile lui Petru I

0
Autor: Ion Cristoiu 28 Ian 2007 - 00:00
Barfe  -  Titlurile lui Petru I


Noul numar din Historia ma obliga sa caut prin cartile din biblioteca texte si fotografii despre Petru I. Articolul de ilustrat e despre tarina Ecaterina I, fosta slujnica, trecuta dintr-un pat intr-altul inainte de a ajunge in patul tarului. In cartoiul "Cronica tarilor rusi", de David Warner, dau peste insemnarile strainilor despre mesele lui Petru cel Mare. Ducele de Saint-Simon noteaza cu prilejul vizitei tarului in Franta, in 1717: "Ceea ce minca si bea la cele doua mese zilnice este de neconceput, fara a pune la socoteala berea, limonada si alte bauturi pe care le inghitea intre aceste mese principale, impreuna cu suita sa, care ii urma exemplul; o sticla sau doua de bere, tot atitea de vin si uneori lichioruri dupa masa; la sfirsitul mesei, bauturi tari, cum ar fi brandy, din care citeodata bea pina la un sfert de litru. Cam aceasta era cantitatea obisnuita la fiecare masa". Preotul Canon de la Naye l-a observat, tot la masa, in timpul calatoriei la Spa, in 1717:

"Urmatoarea relatare a fost scrisa de preotul Canon de la Naye, care a luat masa cu tarul in timpul vizitei acestuia la Spa, in 1717. Tarul prezida masa cu scufie de noapte pe cap si fara cravata. Al doilea fel consta din doi muschi de vitel si patru pui. Observind ca unul din pui era mai mare decit celalalt, Majestatea sa l-a apucat cu mina, si l-a trecut pe sub nas si, dupa ce a adeverit faptul ca era bun, mi-a facut onoarea sa mi-l arunce in farfurie".

Si se mai intreaba unii de unde si pana unde si-a tras Gogol inspiratia de geniu satiric!
Citeşte mai multe despre:   istoria ca telenovela

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Serviciul de email marketing furnizat de