x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu-Blaga: Box!

Băsescu-Blaga: Box!

de Radu Tudor    |    27 Mai 2010   •   00:00
Băsescu-Blaga: Box!

În aerul rarefiat şi plin de particule portocalii precum al furtunilor de nisip din Kandahar, puterea de astăzi a declaşat operaţiunea de autodevorare. Probabil asta e tot ce le-a mai rămas, după ce au halit totul în jurul lor. Primul de pe lista neagră a corsarului-şef - Vasile Blaga.

De câteva zile bune, observ o nelinişte profundă în mediile de partid. Pe surse devenite brusc amabile şi pline de informaţii interesante, aflăm cu neplăcută surprindere că există oameni corupţi în PDL. Extraordinar! N-aş fi crezut niciodată aşa ceva! Cum adică, propovăduitorii anticorupţiei, campionii moralei, luptătorii împotriva statului ticăloşit?! Sincer, nu-mi venea să cred. Zile întregi m-am luptat cu îndoiala. Se ruina tot ce ştiam eu până atunci. Un sentiment de maximă neîncredere în acele surse m-a cuprins.

Întâi a fost Cezar Preda, supranumit de colegii de partid Prinţul Gunoaielor. El a spus nervos că persoanele corupte care fac parte din Guvern trebuie să plece. M-am gândit imediat la cei fără de partid: Predoiu, Vlădescu. Nu putea fi vorba despre PDL... Exclus! Acest partid e sinonim cu cinstea, cu legalitatea şi interesul naţional.

Dar alte şi alte voci susţineau contrariul. Că Videanu e prea bogat, are o imagine proastă şi sufocă partidul prin controlul deciziilor. Că Blaga e prea autoritar, corupt şi nu răspunde imediat la apelul comandantului suprem. Şi Berceanu, enervant de independent. Financiar şi în gândire.

Astea veneau din întâlnirile confidenţiale de partid şi de stat, cu sau fără ayatollahul de la Cotroceni. Senatori şi deputaţi, oameni de bine care servesc întocmai şi la timp ordinele prezidenţiale, au transmis presei aceste aspecte. Subliniind că "domnul preşedinte e supărat pe cei doi" şi că "doreşte să spulbere corupţia din partidul său". Ce om cinstit, mi-am zis iar! Uite cum luptă neîncetat, neabătut pe calea curăţirii partidului de elemente declasate, care au întinat nobilele idealuri ale trandafirului!

O agenţie de presă ce are fibră optică directă cu sediul din Modrogan dezvăluie şi ea despre milioanele de euro luate de ginerele lui Blaga. Apoi nu ştiu ce rudă a ministrului de Interne de la Transgaz, un milionar în euro cinstit, este tocat zile întregi.

Ultimele două rafale de mitralieră au fost trase de Monica Macovei şi Elena Udrea. Miss Justiţia 2005, aflată în vizită prin România, a răbufnit la televiziunea prietenă: "PDL nu e cu nimic diferit de PSD, unde era corupţie şi se fura. La fel e şi acum, prin atribuirea contractelor publice". Favorita momentului, febleţea blondă a Împăratului Traian, a declarat iritată, într-un superb deux-piece Armani la o televiziune: "Am găsit un jaf la capitolul atribuiri de contracte când am preluat Ministerul Dezvoltării". Bomboana pe colivă a fost pusă marţi seară. Pentru iritarea adversarului, ca înaintea marilor confruntări: e mafie la Poliţia de Frontieră, sub patronajul ministrului de Interne. Gata, până aici.

Cu greu am acceptat ideea că asemeni unei grădini zoologice în care stau în aceeaşi cuşcă leul şi gazela, elefantul şi crocodilul, împreună cu foarte mulţi papagali, bătălia e inevitabilă. Hrană se pare că nu mai e destulă de la buget. Şi pe criza asta, singura soluţie este eliminarea celor care mănâncă mult, de nu mai ajunge la gazelă. În ciuda expresiei diafane şi a taliei de invidiat, ciuta favoritului înghite foarte mult.

Suferă de o boală genetică, e bugetofagă gradul IV, cu pierderea controlului în timpul crizelor. Regele animalelor politice şi-a jurat în barbă să o protejeze, să o trateze. E sensibil, lăcrimează des. De câte ori o vede. Primul vizat? Buldogul. Toată ziua mârâie nemulţumit la fâţe, deşi are cărniţă şi oase câte vrea.

Gata, s-a terminat cu bogaţii răi, vechi, fesenişti şi care comentează în front. E vremea milioanelor curate precum firul de păr al unei blonde proaspăt vopsite. O nouă eră se deschide, obedienţa e cuvântul de ordine. Cine nu se supune dispare.

În bătălia declanşată prin subterane şi intermediari, Traian Băsescu pare cel puternic în comparaţie cu Vasile Blaga. Preşedintele CSAT, cu mai multe servicii în colţul roşu, în confruntare cu ministrul de Interne, cu un singur serviciu, în colţul albastru. Cine va fi învins prin KO? Cine va muşca urechea adversarului învins şi o va scuipa în ring? Dacă mizaţi pe un rezultat foarte previzibil, cred că vă înşelaţi. Eu pariez pe ăla mic şi rău. Să înceapă spectacolul. Cum ar zice arbitrul: box!

P.S.: "Probabil eram sub influenţa băuturilor alcoolice." Nu ştiu să fi auzit un adevăr atât de mare şi crud de la un politician român în ultimii 20 de ani. Bravo, jos pălăria!

×
Subiecte în articol: editorial