x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu-Boc, culmea relativităţii politice

Băsescu-Boc, culmea relativităţii politice

de Miruna Munteanu    |    30 Ian 2012   •   21:00

Strada cere caderea Guvernului si alegeri anticipate. Emil Boc, premierul care ne repeta obsesiv ca lucreaza cu demisia pe masa, se face ca ploua. Mai ales cand ninge. Iese cu lopata sa salveze Romania din nameti. Nu, nu se agata de putere. Pur si simplu nu are cui sa lase tara! Mi-l amintesc silabisind ritos: 'Nimeni nu e de neinlocuit!'. Dar, parafrazand un celebru banc despre sexul oral, totul depinde de care parte a indispensabililor te afli.

Da, este fascinant cum se schimba discursul politicienilor in functie de conjunctura. Cat de diametral diferit reactioneaza la situatii perfect similare, mizand probabil pe o amnezie colectiva. Acelasi Emil Boc se indigna deunazi ca Opozitia umbla cu para la 'Inalta Poarta de la Bruxelles', 'ca pe vremea fanariotilor'. Sabotand astfel interesul national in goana iresponsabila dupa putere. Am mai auzit mesajul asta in timpul guvernarii lui Adrian Nastase. Atunci PSD-ul se lamenta ca democratii lui Basescu si liberalii lui Tariceanu strica 'imaginea Romaniei' si pun in primejdie chiar aderarea noastra la Uniunea Europeana. Pe vremea aceea Emil Boc si colegii lui de partid aveau o cu totul alta viziune despre 'interesul national'.

Cele mai devastatoare diatribe la adresa actualei puteri nu trebuie cautate in discursurile Opozitiei, ci in arhivele televiziunilor. As vrea, de pilda, sa-l revad pe Traian Basescu pledand pentru alegeri anticipate, la doar cateva luni de la instalarea sa la Cotroceni. Sa-l mai aud o data explicand ca e perfect legitim sa chemi populatia la urne doar fiindca sondajele te avantajeaza. Pe vremea aceea, seful statului parea convins ca structura Parlamentului trebuie sa reflecte in orice moment preferintele electoratului. Intre timp s-a razgandit. A descoperit virtutile 'stabilitatii politice'. Vorbeste iliescian despre nevoia de 'liniste' si 'continuitate'.

In loc de 'intoarcerea la popor', propovaduieste salvarea natiunii de ea insasi. A trecut timpul referendumurilor pentru orice, la moda sunt ordonantele de urgenta si asumarile de raspundere. Cica un lider curajos iti face bine si cu sila... Nu sta toata ziua sa se uite-n gura gloatei. 'Poporul suveran' trebuie consultat doar cand are bunul simt sa confirme asteptarile puterii.

×
Subiecte în articol: editorial