x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, Bush şi teoria "corectitudinii"

Băsescu, Bush şi teoria "corectitudinii"

de Valentin Stan    |    08 Mar 2008   •   00:00
Băsescu, Bush şi teoria "corectitudinii"

Aşadar, ce-avem aici? Mai întâi: Bush nu este tâmpit, fiindcă asta e părerea mea despre el. În al doilea rând: The New York Times este cel mai important ziar din SUA! În al treilea rând: Numai un tâmpit poate susţine, public, în acelaşi timp, intrarea Turciei în UE şi plasarea ei într-un grup de state, care, în documentele comunitare, sunt scoase în afara aderării. Asta e părerea mea! În al patrulea rând: ăsta este Jurnalul Naţional şi este cel mai important ziar din România.


Jane Gross povesteşte, în The New York Times, din 24 octombrie 2001, despre spectacolele lui Ben Schatz, un băiat cu studii de drept la Harvard, liderul grupului vocal the Kinsey Sicks, undeva, într-un cabaret de la Studio 54. Cel mai mare hit al grupului era "Worry" (Îngrijorare). Aveau o piesă "haioasă"! De pildă, la repetiţii, o parte din text suna aşa: "Sunt îngrijorat că un TÂMPIT (MORON) total poate deveni Preşedinte, deşi a pierdut alegerile cu 500.000 de voturi"! Se referea la Preşedintele Bush şi la alegerile din 2000. Partea asta era considerată de audienţă nu tocmai corectă, dar numai din punct de vedere politic! Aşa că au încercat altceva: "Sunt îngrijorat că avem un Preşedinte, care bombardează o ţară, al cărei nume e incapabil să-l pronunţe"! Se referea la Preşedintele Bush! Audienţa, de data asta, a fost în al nouălea cer! Hmm! şi asta apare în The New York Times? Un text în care şeful statului american este considerat tâmpit? De ce? Pentru că la ei există o anume idee despre libertatea presei! şi despre cum trebuie să fie un Preşedinte! Hai să vedem la noi!


La 3 martie 2008, conform comunicatului oficial, Preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu Abdullah Gül, Preşedintele Turciei. I-a spus, printre altele: "România va fi un susţinător constant şi fără rezerve al aderării Turciei la Uniunea Europeană"! Câteva rânduri mai jos, a adăugat: "(…) Am discutat împreună nevoia creării unui parteneriat (…) în programele de vecinătate ale Uniunii Europene destinate Mării Negre şi statelor din regiune"!


Ei bine, "programele de vecinătate ale UE", în cadrul Politicii de Vecinătate a Uniunii (EU Neighbourhood), încă de la lansare, în 2003, au fost descrise, în documentele comunitare, ca referindu-se, exclusiv, la ţările vecine UE, "care nu au în prezent perspectiva obţinerii calităţii de membru" (COM-2003-104). Aceleaşi documente au specificat în clar, încă de atunci, că Politica de Vecinătate "nu se aplică relaţiilor UE cu ţările candidate rămase – Turcia, România, Bulgaria" (Brussels, 11 martie 2003, COM-2003-104 final). De atunci, Turcia şi-a consolidat poziţia de candidat începând negocierile de aderare. România şi Bulgaria au intrat deja în UE. Aşadar, pentru a participa la Politica de Vecinătate a UE, o ţară trebuie să fie, ori membră a Uniunii, ori ţară vecină, care n-are statutul de candidat la aderare şi nici măcar perspectiva aderării! Este Turcia stat membru UE? Nu? Este ţară în Politica de Vecinătate? Categoric, NU, fiindcă este în negocieri de aderare la UE!


Atunci, dragii mei? Cum susţine România "aderarea Turciei la UE" plasând, în acelaşi timp, Turcia în programele de Vecinătate a UE, programe care se adresează, exclusiv, ţărilor care nu au nici o şansă să adere, într-un viitor previzibil, la Uniune? Hai, să vedem! Este Băsescu TÂMPIT? Este ziarul ăsta The New York Times? Categoric, Jurnalul Naţional nu este The New York Times!


Aşadar, ce-avem aici? Mai întâi: Bush nu este tâmpit, fiindcă asta e părerea mea despre el. În al doilea rând: The New York Times este cel mai important ziar din SUA! În al treilea rând: Numai un tâmpit poate susţine, public, în acelaşi timp, intrarea Turciei în UE şi plasarea ei într-un grup de state, care, în documentele comunitare, sunt scoase în afara aderării. Asta e părerea mea! În al patrulea rând: ăsta este Jurnalul Naţional şi este cel mai important ziar din România. În al cincilea rând: Mi-a crăpat obrazul de ruşine văzându-l pe individul de lângă Gül, în conferinţa de presă! Vouă?

×