x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu este, pentru noi Berlusconi 2.

Băsescu este, pentru noi Berlusconi 2.

de Dan Constantin    |    16 Iun 2011   •   21:00
Băsescu este, pentru noi Berlusconi 2.

Presedintele Romaniei are prieteni putini de rangul lui in Europa. Daca ne-ar lua casa foc, cum spune proverbul, ar trebui sa fim bine cu vecinii.

Pirvanov nu s-a prea aratat prin Bucuresti. E randul lui sa ne viziteze dupa ce Traian Basescu a stat cateva ore, in septembrie 2010, la Sofia si au pus la cale intrarea in Schengen. Rezultatul s-a vazut, asa ca presedintii se feresc sa mai faca previziuni comune, dupa ce batosenia lor fata de UE nu a avut rezultatul scontat. Fratele de la Chisinau are probleme grele in alianta europeana girata de Basescu, sunt frecusuri mari, sar scantei, asa ca isi tine caldarile cu apa pregatite pentru incendiul care poate iz­bucni oricand in ograda lui. Ia­nukovici priveste de la Kiev mai mult spre Moscova. El nu uita ce bala­­muc i-au facut portocaliii in Ucraina si nu prea are glume cu Basescu. Nu contam pe el ca megies decat in masura in care ne trimite camioane cu tigari de contrabanda prin Vama Siret sau baloturi cu iarba dracului pe Raul Iza. Asa ca putem sa-l uitam.

Desigur, Traian B. poate sa-l cheme in ajutor pe Viktor Orban, prietenul politic de la Budapesta. Ungurii, ca buni vecini, sar intotdeauna sa ajute Romania. Gresesc si ei cateodata, cand din graba vin la foc cu galetile pline ochi cu benzina, in loc de apa. Au inteles traducerea gresit, au crezut ca de asta e nevoie la mamaligari. Mai ales acum, de cand cu regiunile, Orban Viktor nu-l mai slabeste pe Basescu Traian cu prietesugul.

Ar mai fi Boris Tadici, seful Serbiei, pentru care Traienel l-a tratat cu refuz chiar pe Obama. Sarbul, pentru gestul cvasisinucigas al Romaniei, de a-l sprijini in chestiunea Kosovo, era in stare sa sara si in foc daca i-ar fi cerut-o Basescu. Dar, consecvent cum il stim, T.B. a uitat de motivul Kosovo cand l-a invitat Berlusconi la o sindrofie la Roma, unde veneau iar kosovarii, ca la Varsovia. Dintr-o lovitura, presedintele nostru l-a lasat cu ochii in soare pe Tadici, l-a jicnit si pe polonezul Komarowski, a carui tara preia presedintia UE si i-a ametit inca o data pe diplomatii americani care nu mai inteleg nimic din virajele Bucurestilor.

Pe Sarkozy cred ca Basescu nu-l mai poate intalni pentru explicatii suplimentare in afara ringului de box. Ar fi o idee, tot se strange lume multa pentru meciul lui Bute! Va dati seama ce eveniment epocal: sub ochii inlacrimati ai Carlei Bruni si cei incercanati de sarcinile organizatorice ai Elenei Udrea, marii barbati de stat isi trag pumni ca sa transeze odata parteneriatul romano-francez. Ce Verdun, ce Marasesti, iata marea batalie care da foc francofoniei!

Daca e sa cautam prieten pentru Traian, sa nu mai fie singur cuc la poza de familie cu liderii Europei, singura persoana compatibila este Silvio Berlusconi. S-au iubit de la prima vedere, l-a bagat pe Traian cu partid cu tot in Partidul Popular European, de atunci nu-si refuza nimic unul altuia. De ce acest amor intre doi barbati de stat? Berlu si Traian au in vene nu doar sange roman, ci acelasi fel de a privi populatia. De sus, de foarte de sus! Aroganta impletita cu umor din port, gafe mo­numentale, actorie care produce instantaneu lacrimi, nici o norma morala sau de competenta in alegerea colaboratorilor, criterii se­xiste de stabilire a ierarhiilor, anturaje de bunga-bunga, aliante politice de guvernare care sacrifica unitatea republicii in favoarea autonomismului, conflicte cu justitia, populism grosier, patinaj pe langa alte limbi, ambitia de a fi tatal natiunii. Mai vreti?

Italienii s-au saturat de Berlusconi, ajuns un bufon (nu portarul Squadrei Azzura) al Europei. L-au sanctionat drastic la referendumul de acum cateva zile. In sondaje este in cadere libera dar spera cu disperare sa recupereze pana in 2013, la alegeri. Va tine Guvernul pana la toamna, pentru ca vara toata peninsula este cu gandul la vacanta.

Va suna cunoscut? A reusit sa mai ia si ceva "bun" de la prietenarul Base. Dupa vizita la Bucuresti a bagat Fiscul italian peste ziaristii care l-au adus la exasperare. Au si ei drepturi de autor si i-a scos datori peste noap­te. Iata cum lozinca nascuta din sictirul fata de un regim opresiv, ajuns in ultima faza a degradarii, un mort care pute, dar da din maini are mare expunere pe ziduri: Basescu este pentru noi Berlusconi 2.
Pentru cat timp?

×