x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Basescu, invingatorul din Bucuresti

Basescu, invingatorul din Bucuresti

de Marius Tucă    |    08 Iun 2004   •   00:00

In Bucuresti a castigat detasat Traian Basescu. Mai mult decat atat, fostul si viitorul primar-general a tras dupa el si candidatii Aliantei PNL si PD.

Pentru ca daca-i intrebi pe bucuresteni cine-i Poteras, Inimaroiu sau chiar Negoita le va fi destul de greu sa raspunda. E cat se poate de clar, la primariile de sector s-a votat pentru Basescu si impotriva PSD. La sectoare, rezultatul este surprinzator si pentru ca participarea la vot a fost destul de slaba! Exceptia la sectoare o face Marian Vanghelie, "care este" singurul candidat independent care castiga o primarie din aceasta postura. Probabil faptul ca a fost dat afara din PSD a contat exact cat trebuia, adica atat cat sa castige din primul tur alegerile. Cu alte cuvinte, n-a mai fost din PSD si a castigat. Traian Basescu a castigat pentru ca s-a purtat ca un invingator din primul moment al campaniei electorale si pana la sfarsit. S-a purtat de parca nu mai fusese patru ani primar-general si acum se afla in fata primului mandat. Mircea Geoana, in schimb, care s-a comportat mai mult decat onorabil, a fost pus la zid de ceilalti contracandidati de la bun inceput de parca n-ar fi fost pana sa intre-n cursa electorala ministru de Externe, ci primarul-general al Capitalei vreme de patru ani. De ce? Pentru ca Mircea Geoana a fost privit ca reprezentantul PSD la aceste alegeri si deci cel mai important adversar al sau n-a fost Basescu, a fost povara de candidat al PSD. Mircea Geoana n-a putut sa scape de aceasta povara si din cauza structurii sale de diplomat si a stilului american de fair-play. Si, de aici, rezultatul final, cu un Traian Basescu marele castigator si pentru ca a obtinut majoritatea in Consiliul General. Asta cel putin pana la alegerile generale de la sfarsitul anului, pana cand este programata sa functioneze Alianta PNL-PD, caci dupa aceea se pot intampla multe.

Victoria de la Bucuresti este o victorie importanta a Opozitiei, dar Traian Basescu si Theodor Stolojan nu trebuie sa se imbete cu apa rece. PSD a obtinut in tara mai multe procente, atat la primarii, cat si la consiliile judetene si locale decat la alegerile din 2000. Dar despre toate acestea, si despre batalia din marile orase, in ziarul de maine!

×
Subiecte în articol: basescu editorial