x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu ne vrea chilieni. Sau secui

Băsescu ne vrea chilieni. Sau secui

de Petru Calapodescu    |    28 Ian 2013   •   14:47

Parafrazând o reclamă idioată, o să mă întreb cât timp a petrecut prezidentul Băsescu în faţa oglinzii în turneul latino-american, repetându-şi înainte de la le rosti la microfon o serie de declaraţii cel puţin neglijente, dacă nu insultătoare la adresa poporului său aflat la mii de kilometri. N-a scăpat prilejul să reia o mai veche temă -  românii vor lefuri, dar nu muncesc - cerându-le să lucreze cum ştie el că lucrează chilienii.

Chilienii lucrează acum cu folos pentru că au avut parte de guvernări responsabile, care au creat locuri de muncă şi au exploatat cu răspundere resursele ţării. Nu au fost victimele unui regim băsist, care nu a ştiut decât să trimită în şomaj, să taie şi iar să taie şi să ceară românilor să plece unde văd cu ochii, dacă nu le convine o ţară pusă la pământ prin măsuri sălbatice. Mai bezmetice chiar decât cele indicate de FMI, ai cărui reprezentanţi recunosc azi că au exagerat şi au greşit, iarăşi!, grosolan. Înainte de a-i face din nou puturoşi pe conaţionalii săi, Traian Băsescu ar trebuit barem să-şi toarne cenuşă-n cap pentru modul în care a impus o politică economică şi socială aberantă.
Tot era pus pe declaraţii anapoda, prezidentul a mai dat cu bâta-n baltă şi când s-a referit la felul în care-l percep oamenii. E fericit  să-i întâlnească pe cei aflaţi de zeci de ani în diaspora, care poate-i gustă miştocăriile, nedispunând de informaţii corecte asupra modului în care preaiubitul lor se poartă în ţară, dar, zice el, "are probleme în interior", unde de câţiva ani românii s-au trezit în sfârşit şi-i cer să-i lase-n pace şi să plece mai repede acasă.

E drept, Traian Băsescu a simţit nevoia să facă nişte disocieri definitorii. Nu-l resping cetăţenii din toată ţara - a precizat el - în Covasna şi Harghita se simte foarte bine, iar maghiarii i-au dat mereu voturile. Întrebarea nu e de ce i-au dat maghiarii voturile sau l-au salvat la referendum (aşa le ordonase premierul ungar Orban Viktor), ci ce le dă la schimb Traian Băsescu. Şi le dă mult. În primul rând o tăcere vinovată şi repetată faţă de multitudinea de acte contra statului naţional unitar român la care se dedau lideri extremişti cum sunt Tamas Sandor ori Antal Arpad. Nu mai departe decât duminică, atunci când de prin Chile veneau mesaje cum sunt cele de mai sus, nişte sceleraţi au vandalizat din nou Drapelul Naţional din faţa Prefecturii, unde amplasaseră ostentativ un panou "Aici e Ţinutul Secuiesc".

Culmea, se aude că gestul incalificabil va duce nu la pedepsirea vinovaţilor (îl vedeţi pe Daniel Morar capabil să reacţioneze contra stării de spirit ce-l animă pe idolul şi stăpânul său?), ci a... prefectului de Covasna, care-şi poate pierde postul deoarece în astfel de împrejurări nu a stat cu capul în jos, ci a avut o atitudine tranşantă. Ceea ce, evident, a stârnit mânia lui Kelemen Hunor, şeful UDMR, formaţiune căreia primul ministru Ponta îi face prea multe concesii. Uitând că, prin cârdăşia cu PDL, e profund vinovată de situaţie economică extrem de deficilă căreia guvernarea USL trebuie să-i facă faţă.


×