x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, o plecare urâtă

Băsescu, o plecare urâtă

de Gheorghe Voicu    |    25 Iul 2012   •   17:07

Traian Basescu apeleaza la ultima solutie: boicotarea referendumului. Truc murdar? Evident, da. Inseamna ca e disperat: singura varianta care-i mai da ceva sanse in pastrarea functiei este neparticiparea la vot si invalidarea referendumului. Ii iese planul? Probabil ca nu. Cariera lui politica se termina aici: dat afara de la Cotroceni prin votul popular.
Dar nu se va da batut usor. Ca de obicei, are si un plan de rezerva. De pilda acuzatia de fraudare a referendumului de duminica si, implicit, de nerecunoastere a rezultatelor. Sunt de luat in calcul si astfel de variante extreme.

In 2004 isi acuza adversarii de fraudare electronica. Mai mult, cerea unele arestari. Zvonistica anunta si ocuparea de catre sustinatorii sai a Pietei Universitatii. Odata ajuns presedinte a uitat de toate acuzele, nici macar nu si-a cerut scuze. Uluitoare metamorfoza, nu? Mai este posibil asa ceva acum? Putin probabil. Dar un lucru nu trebuie ignorat: nu se va lasa usor dus de la Cotroceni.

Cu cateva zile in urma, Basescu ezita, desi, era clar, tentatia boicotului parea evidenta. Atunci declara ca ii pune pe romani intr-o situatie dificila, indemnandu-i sa vina la vot. Inca mai brava: dorea sa castige acest referendum. Era doar o iluzie. Transmitea mesaje ipocrite: voia o rapida reabilitare a Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Totul facea parte din strategia lui: el este european, USL duce tara in epoca anilor ’90. (Nu se lipeste deloc de Basescu eticheta de european, are alta imagine.) Jocul ipocriziei atingea cote maxime: Basescu era intelegator cu cei care nu vor veni la vot, era solidar cu sensibilitatea lor atinsa de lovitura de stat uselista. (Disperat, ajunsese si la acest ultim argument – alt exercitiu de ipocrizie.)

Epoca Basescu se apropie de final si personajul central al ultimilor 8 ani pare sa nu mai aiba solutii. Va fi o iesire jenanta, o demitere prin vot popular pentru ca, indiferent de justificari si acuze, stie si el un lucru: cea mai mare parte a electoratului nu-l mai vrea in functia de presedinte. Va ramane el in istorie? Nu la modul pozitiv.
Inca o ironie: in cele doua mandate ale sale, Basescu ameninta tot timpul cu "intoarcerea la popor". Ce mandru era! Trebuie sa ai grija ce-ti doresti, caci, iata, tocmai acest lucru i se intampla.

Alta ironie: acum, Basescu n-are niciun chef sa se intoarca la poporul pe care, in esenta, l-a dispretuit permanent. Si-ar mai fi ceva de remarcat: uluitoarea nonsalanta cu care isi modifica declaratiile in functie de propriul interes. Si nu are, ceea ce e o performanta,nici cea mai mica jena.

Prin tot felul de subterfugii, Basescu incearca sa se salveze. Va reusi? Peste trei zile vom avea un raspuns. Va accepta presedintele suspendat sa plece fara alte trucuri de supravietuire? Probabil ca nu. In consecinta, cariera sa de presedinte se va incheia asa cum a inceput: cu mult scandal si lasand in urma sa o tensiune enorma. Va fi cadoul sau de plecare. Basescu va avea o plecare urata din functia de presedinte.

×