x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Basescu, pisica si claviatura pianului!

Basescu, pisica si claviatura pianului!

de Valentin Stan    |    10 Dec 2006   •   00:00
Basescu, pisica si claviatura pianului!

Impresionismul in pictura este unul din marile curente ale artei moderne. Hulit in epoca, stralucitor prin tusele geniale ale unor maestri intrati in istorie si venerat in contemporaneitate, impresionismul umple muzeele lumii cu ochi plini de incantare. La vremea cand Renoir expunea in sala Nadar, pe Boulevard des Capucines din Paris, un critic zelos, care scria sub pseudonimul Masque de Fer, mazgalea, in Le Figaro, intr-o zi a anului de gratie 1876, urmatoarea fraza de duh, cu privire la talentul si viziunea artistica a impresionistilor: "Impresia pe care o dau acesti impresionisti este aceea a unei pisici care se plimba pe claviatura unui pian sau a unei maimute care a facut rost de o cutie cu culori".

Hai sa facem un test cu privire la "impresionismul" lui Basescu, nu in pictura, ci in materie de relatii internationale! Declaratia cu privire la Dreptul International referitor la Relatiile Prietenesti si Cooperarea intre State conform Cartei Natiunilor Unite consacra "principiile de baza ale dreptului international" si a fost adoptata prin rezolutia 2625 (XXV) a Adunarii Generale a ONU, la 24 octombrie 1970. Astfel, "Principiul drepturilor egale si autodeterminarii popoarelor" presupune:

"(...) Toate popoarele au dreptul sa isi aleaga liber, fara influenta din afara, statutul politic si sa-si urmareasca propria dezvoltare economica, sociala si culturala (...)". Si, la "Principiul egalitatii suverane a Statelor":

"Toate Statele au dreptul sa-si aleaga si sa-si dezvolte liber sistemele lor politice, sociale, economice si culturale".

Domnul Voronin este foarte suparat pe domnul Basescu! Conform unui comunicat Mediafax, din 5 decembrie 2006, Presedintele Voronin ar fi spus ca Romania "incearca sa impuna Moldovei anumite reguli de joc, situatii si principii, pe care incearca sa ni le bage pe gat in toti cei 15 ani de independenta. Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran".

Ia sa vedem, ce ne spune liderul crestin-democrat din Moldova, Iurie Rosca, referitor la ultimele alegeri, care l-au adus la putere pe Voronin! Domnia sa subliniaza, conform Rador, ca partidul sau, PPCD, l-a sustinut pe Voronin pentru obtinerea celui de-al doilea mandat de sef al statului, la sugestia cui credeti?

"Am fost onorat si de intelepciunea si prietenia pe care ne-a aratat-o presedintele Traian Basescu, care, de asemenea, m-a sunat personal si m-a indemnat sa fiu absolut sigur ca pasul acesta este unul necesar pentru Republica Moldova (...)" si a adaugat: "M-am gandit foarte serios la faptul ca presedintele Voronin este la o varsta si la o statura politica cand nu are nici un interes sa fie incorect. Este la ultimul sau mandat, este pe punctul de a-si realiza proiectul vietii lui. De ce nu ar vrea, ca orice om normal, sa aiba un nume bun dupa ce isi va incheia mandatul? Eu cred ca el, ca orice om, se ingrijeste de bunul sau nume (...)". (DEUTSCHE WELLE, 5 aprilie 2005, ora 13:16).

Ce credeti? A incalcat domnul Basescu principiile neamestecului in treburile interne ale altui stat (Moldova) prin "consilierea" unui lider politic din acea tara, pentru a-l sustine pe Voronin in lupta electorala? Si, apoi, daca l-a sustinut, ce a obtinut? Credeti ca este un mare strateg in relatiile internationale? Sau, poate, un "impressionist" in domeniu, al carui geniu nu se vede inca, dar care va fi "valorificat" de viitorime pe culmile sublimului? Pe scurt, geniu, pisica pe claviatura sau maimuta pe sevalet?

×
Subiecte în articol: editorial