x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu şi convenabilele trădări ale PD-L

Băsescu şi convenabilele trădări ale PD-L

de Miruna Munteanu    |    13 Mar 2009   •   00:00

Este preşedintele României victima unei răzmeriţe în cadrul PD-L? Sau ne ia de tâmpiţi? Două evenimente recente nu lasă loc unei a treia ipoteze.



Primul eveniment este legat de candidatura Elenei Băsescu pentru un post de europarlamentar. Cel mai bine informat om al ţării susţine că nu a ştiut nimic despre intenţiile odraslei sale. "Copilul naiv" pe care preşedintele îl apăra anul trecut de atacurile presei s-a transformat între timp într-o "femeie de 28, 29 de ani", matură, autonomă şi complet ieşită din sfera de influenţă paternă. Oricât de bizară mi s-ar părea această radicală schimbare de percepţie, sunt gata să cred în emanciparea subită a mezinei prezidenţiale. În extremis, aş putea să accept chiar că, într-o bravadă de adolescentă întârziată, domnişoara Băsescu şi-a ascuns faţă de tatăl ei ambiţiile europolitice. Scenariul nu e plauzibil, dar măcar e posibil. Imposibil este altceva: ca într-un eventual conflict de interese din cadrul familiei prezidenţiale, PD-L să se alieze cu Elena, sfidându-l pe Traian.

Chiar este de crezut că nimeni din PD-L nu a găsit de cuviinţă să-l consulte pe liderul de la Cotroceni cu privire la oportunitatea candidaturii fiicei sale? Expunându-l astfel unor grave prejudicii de imagine, chiar într-un an în care el însuşi va trebui să ceară votul alegătorilor...  Dacă lucrurile ar sta aşa, Traian Băsescu ar avea toate motivele să se simtă sabotat, trădat de partidul său. Un partid care până acum nu a crâcnit niciodată, oricât de abrupte au fost virajele impuse de cârmaciul hiperjucător. Nu au existat proteste când democraţii au devenit brusc "populari", sărind din stânga în dreapta eşicherului politic. Nimeni nu a murmurat când PD-L s-a aliat cu PNG-ul lui Gigi Becali, sau, mai târziu, când a bătut palma cu PSD. Când Traian Băsescu a decis că vrea puteri constituţionale sporite, vechi şi vajnici susţinători ai republicii parlamentare s-au metamorfozat peste noapte în apologeţi ai prezidenţialismului de tip francez. Şi totuşi, ni se cere să credem că există o cauză pentru care democrat-liberalii sunt gata să-l ignore pe mentorul şi liderul lor: Elena Băsescu! 

Ar mai fi şi-o alta: perpetuarea imposturii academice. Poate n-o să vă vină să credeţi, dar a existat anul trecut o temă asupra căreia opinia Guvernului Tăriceanu a coincis, oficial, cu cea a Preşedintelui Băsescu. Prin Ordonanţa de Urgenţă 89/2008, cabinetul liberal a încercat să restricţioneze fabricile de diplome, impunând criterii de performanţă universităţilor autorizate să organizeze masterate şi doctorate. Parlamentul a respins iniţiativa. Preşedintele a respins respingerea, trimiţând legea înapoi spre examinare noului Legislativ. Deşi între timp "şi-a văzut visul cu ochii" şi controlează cea mai performantă maşină de vot din istoria postdecembristă a României, Traian Băsescu a fost din nou contrazis, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor. Şeful statului nici nu a părut să bage de seamă că parlamentarii PD-L şi-au bătut joc de mult trâmbiţatul său proiect de reformă a Educaţiei. Stranie lipsă de reacţie din partea unui lider care nu iartă de obicei nici cea mai mică indisciplină. Veşti bune, însă, pentru "universitara" Elena Udrea, doctorand şi, probabil, viitor savant de renume mondial.

Aparent, PD-L-ul l-a lăsat de două ori în ofsaide pe Traian Băsescu, în interval de doar câteva zile. Fulgerele lui Zeus au căzut, însă, doar asupra singurei voci din preajma partidului care a îndrăznit să conteste candidatura mezinei pline de "succesuri". Nici dacă am întrece-o în "naivitate" pe beizadeaua prezidenţială n-am putea rata semnalul lansat de Cotroceni.

×
Subiecte în articol: basescu editorial