x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu şi râsu’-plânsu’ la Bruxelles!

Băsescu şi râsu’-plânsu’ la Bruxelles!

de Valentin Stan    |    18 Oct 2008   •   00:00
Băsescu şi râsu’-plânsu’ la Bruxelles!

Ştiţi ce înseamnă aceste declaraţii ale lui Băsescu? 1) Încălcarea Tratatului de aderare al României! 2) Încălcarea Tratatelor constitutive ale UE!



Băsescu a hotărât să "inventeze" tratate noi, care să protejeze şi să susţină România. Sprinten la "scheme" şi "scame" ideologice dâmboviţene, dar uşor depăşit de drezina istoriei, vajnicul marinar de apă dulce în ale politicii europene a decis că este inadmisibil ca România să-şi piardă comisarul de la Bruxelles.

Sigur, eu i-am spus încă de la momentul când, inspirat de prietenul Călin, a hotărât că umorile personale sunt mai importante ca ţara şi a decis că un domn, altminteri respectabil, Leonard Orban, fără istorie în poziţie ministerială şi lipsit de apartenenţă politică validată în Parlamentul European, poate primi de la Comisie altceva decât un post de comisar fără acquis comunitar. Adică, nesusţinut de legislaţie comunitară semnificativă, ceea ce presupune renunţarea la el îndată ce numărul de comisari se va reduce. Ei bine, comisarul actual din România a primit de la preşedintele Comisiei Europene exact asta: un post confecţionat ad-hoc din alt post confec­ţionat ad-hoc, în 2004 (când au aderat zece ţări şi a trebuit să se inventeze, din nimic, posturi pentru zece noi comisari), care nu are o susţinere corespunzătore în masa de legi comunitare (acquis), fiind postul cu cel mai "subţire" acquis comunitar.

După ce a jignit ziarişti, care întrebau în legătură cu posibilitatea ca România să-şi piardă comisarul, şi după ce, iniţial, a hotărât să ignore cu desăvârşire că, în anul 2009, numărul comisarilor se va reduce conform Tratatului de la Nisa, Băsescu a aflat că inevitabilul are "şanse" să se producă! De atunci a devenit brusc obsedat de nevoia de a ne păstra comi­sarul. La întâlnirea cu preşedintele Irlandei, Mary McAleese, Băsescu a emis o teză absolut incredibilă, din care reieşea că România neagă Tratatul de la Nisa, asumat prin Tratatul de aderare şi bază juridică a participării noastre la Europa instituţionalizată. Nisa prevede expres renunţarea la numărul de 27 de comisari din prezent, egal cu numărul de state.

Iată ce a spus presei din Irlanda, de faţă cu preşedintele irlandez, pe 23 septembrie, conform comunicatului oficial: "Ca atare, propunerea noastră este pentru o extindere a Tratatului de la Nisa, în toate efectele lui, inclusiv în acela ca fiecare ţară să aibă câte un comisar în Comisia Europeană"! La plecarea către Bruxelles, la Consiliul European, la 15 octombrie, pe aeroport, conform comunicatului oficial, Băsescu a reluat tema obsesivă, fără să-l întrebe nimeni: "În orice caz, punctul nostru de vedere este că nu poate fi redus numărul de comisari"!

Hai să vedem ce scrie în Tratatul consolidat cu privire la Uniunea Europeană (Nisa fiind asimilat aici)! În Protocolul cu privire la lărgirea Uniunii, articolul 4 (Prevederi referitoare la Comisie), se precizează, în aliniatul 2: "Când Uniunea va ajunge la 27 de state membre (...) numărul membrilor Comisiei va fi mai mic decât numărul statelor membre (...) Numărul membrilor Comisiei va fi stabilit de către Consiliu, prin procedura deciziei de unanimitate (...) Acest amendament se va aplica de la data la care îşi va intra în funcţie prima Comisie, de după aderarea celui de-al 27-lea stat membru al UE".

Bun! Ştiţi ce înseamnă aceste declaraţii ale lui Băsescu? 1) Încălcarea Tratatului de aderare al României! 2) Încălcarea Tratatelor constitutive ale UE! 3) Încălcarea Constituţiei României, articolul 148 (2) care prevede expres obligativitatea, pentru ţara noastră, a reglementărilor UE în vigoare! 4) Periclitarea securităţii naţionale, prin atacarea bazei juridice a structurilor comunitare, din care România face parte! 5) Compromiterea fără precedent a României, prin demonstrarea "impecabilă" a necunoaşterii crase a reglementărilor comunitare! 6) Incompetenţa unui lider de stat, care crede că, după ce irlandezii au respins prin refe­rendum Tratatul de la Lisabona, care amenda Tratatele Constitutive ale UE, poate el, singur, să amendeze Tratatul de la Nisa, în sensul păstrării numărului de comisari, după 2009! Şi lista poate continua spre ruşinea noastră şi a Europei!

×
Subiecte în articol: basescu editorial numărul