x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, spre lovitura de stat constituţională.

Băsescu, spre lovitura de stat constituţională.

de Dan Constantin    |    02 Iun 2011   •   21:00

Hodoronc-tronc, cand toata tara co­tro­pita de politruci portocalii este intr-o imensa stare de lehamite, care poa­te da oricand in clocot, Traian Basescu pune gaz pe foc. Vrea sa im­puna o noua Constitutie a carei tinta principala este transformarea repu­bli­cii intr-un regim prezidential. Sta­tul basist doreste sa perpetueze practicile actuale de subjugare a ins­ti­tu­tiilor, instalandu-le in haina batoasa a actului fundamental numit Constitutie. Ideile lui T.B. merg inapoi, si nu creeza un orizont de asteptare op­ti­mist. Aceasta tentativa de reinstalare a statului prezidential de tip ceau­sist are datele unei lovituri de stat nedeclarate.

Puciul vizeaza in primul rand o ins­titutie fundamentala a de­mo­cra­tiei. Ciuntirea Parlamentului prin des­fiintarea Senatului si golirea de con­tinut a imunitatii deputatilor sunt doua masuri drastice de turtire a forului legislativ, care devine in viziunea pro­iectului constitutional o anexa tolerata de presedinte. I se amputeaza Par­lamentului si functia de control in caz de derapaj major al sefului statu­lui, a carui imunitate se apropie de drepturi papale. Traian Basescu a epuizat Constitutia in vigoare, su­punand-o la situatii de criza, de conflict permanent cu celelalte Puteri – juridica, legislativa, executiva. De­cla­randu-se jucator - insa nu unul care respecta regulile, ci un suparat care le stabileste el, in functie de am­bitii personale – T.B. a depasit deseori cadrul Constitutiei. El a sarit gardul in gradina anarhiei si a fost repus in drepturi dupa ce Parlamentul l-a sus­pendat. Ca atare, dorinta lui de raz­bunare a capatat forme "intelectu­a­le", prezentate ca o "reformare a statului".

In statul reformat de Basescu Traian cei care sufera cel mai mult nu vor fi nici deputatii, nici ministrii ci mi­­lioanele de cetateni. Intr-un teribil efort de instalare a statului po­li­tienesc care are ca brat de fier Procuratura, Ba­­sescu vrea sa impuna du­blarea sta­rii de retinere, de la 24 de ore la 48 de ore, dar si o limitare scandaloasa a ac­­ce­­sului la justitie al cetatenilor. Do­rind sa elimine prin legea de baza sta­tul social, Basescu anunta ca in Noua Republica, actele financiare, le­gis­la­tia muncii nu vor mai putea fi ata­ca­te in contencios. Asta inseamna ca de­ra­pajele in serie ale Cabinetului Boc de la lege, sanc­tionate prin de­ci­zii ale ins­tantelor la plangeri ale func­ti­­o­­narilor – cadre didactice, medi­ca­le, politisti – si pensionarilor nu vor mai fi posibile sub tutela noii Con­sti­­tu­tii. Deja presi­unea asupra justitiei ac­­ti­oneaza nu doar public ci mai ales ad­­ministrativ prin somatii si de­za­vu­ari emise chiar de pre­se­din­tele Ro­ma­­ni­ei. Traian Basescu incearca aceas­ta veritabila lovitura de stat an­tedemocratica pentru a impune, inca o data, o agenda falsa dezbaterilor. Noul proiect de Cons­ti­tu­tie este doar o manevra de deturnare a atentiei de la marile pro­bleme ale statului. Romania este atinsa de pre­tentiile iredentiste, izolata in interiorul UE si distantata de partenerii traditionali prin politica externa catastrofala a regimului Basescu-Boc. Tara este vlaguita de criza, populatia saracita, sistemul sanitar in dizolvare, educatia intr-o confuzie. Ne­mul­tu­mi­rea po­pu­­latiei poate fi acoperita de "capa­cul" acestui proiect basesci­an? T.B. joaca inca o data la cacealma. El stie ca are carti proaste in ma­na care ii tremura tot mai vizibil, dar spera sa scoata asul din maneca. Se va indrepta la po­porul care, spera portocaliii, sa fie castigat cu o galeata si doi pesti congelati. Iata pretul real al noii Constitutii.

×