x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu tras pe sfoară de Isărescu?

Băsescu tras pe sfoară de Isărescu?

de Ilie Serbanescu    |    06 Aug 2012   •   20:36

Actuala cadere a leului constituie o tendinta spre normalitate! De peste trei ani – de la ceea ce s-a considerat a fi declansarea crizei si incheierea, pentru a-i face fata, a unui acord cu FMI – leul a fost de fapt tinut supraevaluat in mod artificial. Economia a cazut si, dupa o cadere puternica de ajustare, a ajuns la un fel de cvasistagnare. Prin comparatie, leul a fost tinut breaz, mereu mai in contradictie cu economia. Or, se stie de la scoala primara, moneda se tine dupa economie si niciodata lucrurile nu se petrec invers! Asa a fost insa comanda externa, asa s-a facut! Si, ca orice lucru impotriva firii, a costat! Cineva a platit. De ce a fost aceasta comanda externa si cine a platit este simplu de aratat. Comanda a fost de a se proceda asa pentru a se proteja bancile straine, desi tocmai acestea creasera situatia care cerea ajustari. Acordasera in deplina cunostinta de cauza credite de consum fara vreun gand la consecintele pe termen lung, mai ales in valuta pe care o primisera in acest scop de la bancile mama, iar daca leul ar fi fost devalorizat cum ar fi fost normal, debitorii lor, care se gandisera si mai putin la consecinte, ar fi devenit gatuiti in acoperirea rambursarilor lor si bancile ar fi pierdut. Si atunci FMI impreuna cu BNR au imaginat sistemul de a plati altii in locul celor care creasera ravagiile. A fost inventata teza "statul s-a labartat, statul sa plateasca"! Cum statul este doar o institutie, au platit de fapt salariatii prin taieri de salarii, pensionarii prin inghetari de pensii, contribuabilii prin majorari de impozite, indeosebi TVA.

Aici a intevenit dl Basescu. Barbateste, ca reprezentant recunoscut al unui regim sau al unui sistem, dl Basescu si-a asumat aceste masuri de austeritate. Chestia asta a USL cu uzurparea de catre presedinte a prerogativelor premierului este o poveste pentru Curtea Constitutionala. Politic si practic, regimul era Basescu, deci Basescu trebuia sa-si asume responsabilitatea. Si Basescu a facut-o! Din pacate pentru domnia sa – iar acum poate reflecteaza serios asupra problemei! – a fost pacalit. Si ramane un mare semn de intrebare daca a fost pacalit sau s-a lasat pacalit, caci orice s-ar putea spune despre dl Basescu, dar nu ca e vreunul ce ar putea fi tras pe sfoara. De fapt, domnia sa si-a asumat masurile nu cumva in locul dlui Boc, ci in locul dlui Isarescu! Daca acesta din urma dadea drumul la curs in conformitate cu involutia din realitate a economiei, ar fi platit toata lumea: e adevarat, si cei putin vinovati sau chiar nevinovati de situatia creata, dar si cei vinovati in principal de situatia creata (bancile si debitorii lor nesabuiti). Ar fi fost oricum mai normal economic si mai drept din toate punctele de vedere decat in solutia FMI-BNR, asumata de Basescu, in care au platit numai si numai cei nevinovati sau chiar fara vreo legatura cu situatia creata. Si, in timp ce dl Basescu lua politic in pleasna ajustarile asumate, dl Isarescu, ce fugise de ele, facea icoana de aparator al cursului ca ultima reduta de stabilitate a tarii!

Cum era de anticipat, lucrurile s-au intors la un moment dat pe dos. Acum, platitorii de trei ani incoace nu mai pot acoperi ei factura cand, dimpotriva, primesc chiar niscai reintregiri partiale de salarii si recuperari de pensii. Dl Isarescu este nevoit sa schimbe foaia. Nu mai are cine sa acopere factura supraevaluarii leului. Dar nu mai exista nici bani cu care sa fie finantata temporar plata. Trei ani s-a facut aceasta finantare din intrarile de bani de la FMI-UE in contul imprumutului mamut de 20 miliarde euro. Acum a inceput deja perioada darii inapoi cu dobanda a acestor bani.

Dl Isarescu nu mai are ce face si da drumul la curs. Nici FMI nu-i mai cere sa-l tina, caci stie ca nu mai are cu ce! Potrivit scrisorii de intentie, interventiile pe curs sunt de evitat. Dar dl Isarescu, mai politician decat toti politicienii romani fiind, mai trage in piept inca o data pe toata lumea: ce ocazie mai minunata decat actuala invalmaseala politica sa-i ofere viata pentru a da drumul la curs, punand faptul pe seama politicienilor, care se lasa din nou prostiti in fata, fara ca vreunul macar sa spuna cu subiect si predicat cum sta de fapt treaba?!

×