x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bătălia pentru guvernul de pe hărtie

Bătălia pentru guvernul de pe hărtie

de Ion Cristoiu    |    27 Aug 2007   •   00:00

Conducerea PSD e pe cale să aducă o mutaţie substanţială in ceea ce s-ar putea numi Rolul munţilor in glorioasa Istorie a neamului



Munţii - zic manualele noastre de istorie pentru cei mulţi - erau spaţiul in care se retrăgeau moldo-valahii cănd se iveau, la hotare, hoardele turceşti sau tătărăşti. Lăsau in urmă case, holde, drumuri. Nu era nici o pagubă. Casele erau din chirpici, romănii ridicănd in lut acolo unde alţii ridicau in piatră, holdele aveau să fie la fel de bogate şi la anul, iar drumurile, de ţărănă fiind, reuşeau să-i impotmolească deplin pe năvălitori.

Conducerea PSD e pe cale să aducă o mutaţie substanţială in ceea ce s-ar putea numi Rolul munţilor in glorioasa Istorie a neamului. Munţii sunt in continuare loc de retragere. Departe de duşmanul politic. Numai că liderii PSD nu se retrag in munţi pentru a se apăra, ci pentru a lua hotărări spectaculoase.

O asemenea hotărăre a fost cea de pe 14 august 2007, de la Bran: de a depune, la inceput de sesiune parlamentară, o Moţiune de cenzură.
Anunţul, asumat de Mircea Geoană, cum se cuvine la un partid cu pretenţia de a avea un Lider, n-a prea surprins.

Din căte se ştie, PSD sprijină in Parlament Guvernul Tăriceanu. Il sprijină insă pe şest, declarănd sus şi tare că a fost şi este o formaţiune de Opoziţie. Cum insă adversarii politici - PD şi PLD - dau din gură pe toate drumurile că PSD e in cărdăşie cu PNL (şi nu din motive de principii, ci de ciudă că nu sunt ele in cărdăşie), din cănd in cănd liderii PSD pun la cale un gest menit a arăta că formaţiunea nu e in negustorie cu PNL.

Pe vremea regimului comunist, se intălneau cazuri de şefi care trăiau cu căte o subordonată. Ca să nu se prindă membrii colectivului, dar mai ales membrii familiei, din cănd in cănd, cei doi puneau la cale un conflict. Fie că el o sancţiona aspru (avănd grijă după asta să-i dea banii inapoi), fie că ea se ridica intr-o şedinţă şi aducea critici severe felului in care era condusă instituţia. Nu prea diferite de aceste conflicte sunt şi cele iscate din cănd in cănd intre PSD şi PNL.

Anunţul privind Moţiunea de cenzură n-a surprins prea tare, deoarece decizia de la Bran a fost fixată rapid in registrul acestor conflicte zise şi de ochii lumii.

Conducerea PSD nu s-a mulţumit insă cu anunţul despre Moţiunea de cenzură. Nici măcar cu deconspirarea din cănd in cănd a stadiului in care se află Moţiunea, a negocierilor cu alte partide.

Tot prin vocea lui Mircea Geoană, conducerea PSD a purces la o serie de declaraţii despre ce va face şi va drege PSD după ce Guvernul Tăriceanu va pica.

Mai multe intălniri cu presa au fost exploatate de Mircea Geoană pentru a infăţişa electoratului programul de guvernare al PSD.


Ba chiar, la un moment dat, asu-măndu-şi ipostaza de candidat la postul de premier, Mircea Geoană i-a cerut lui Traian Băsescu să-l nominalizeze.
Unui om normal acest comportament i-ar fi stărnit hohote de răs.

Ne aflăm, aşadar, intr-un moment cănd PSD doar a anunţat că va depune o Moţiune de cenzură pănă cel tărziu la 10 septembrie 2007.

Intre acest moment şi formarea viitorului guvern se aşază mai multe etape, ce musai trebuie arse:

- redactarea Moţiunii de cenzură;

- depunerea Moţiunii de cenzură;

- sprijinul altor partide pentru Moţiunea de cenzură;

- trecerea Moţiunii de cenzură prin Parlament.

Abia după parcurgerea acestor etape s-ar putea vorbi de formarea unui nou guvern, fie el şi Guvern PSD.


Conducerea PSD se comportă insă ca şi cum toate aceste etape s-au indeplinit şi singura mare problemă a partidului e dacă Traian Băsescu il va desemna sau nu pe Mircea Geoană să formeze noul Guvern.

Un fel de a vinde blanda ursului din pădure.

Politicienii şi jurnaliştii nu sunt insă nişte oameni normali.

Explicabil in aceste condiţii că, in loc să rădă pe rupte de declaraţiile lui Mircea Geoană despre Guvernul PSD, politicienii şi jurnaliştii noştri l-au luat in serios.

Şi cum in cazul PSD, partid profund antipatizat de presa oligarhilor care mai văd in Traian Băsescu Stăpănul chemărilor la DNA, a lua in serios inseamnă a critica, Mircea Geoană a fost serios mustrat, pentru că i-a cerut Marelui

Bărbat de la Cotroceni să-l pună premier.

Insuşi Marele Bărbat, chestionat de presă, a răspuns că nici vorbă să-l desemneze pe Mircea Geoană.

Mare comedie şi politica asta!

Mircea Geoană vinde blana ursului din pădure.

Iar ceilalţi politicieni declară sus şi tare că nu i-o cumpără!

×
Subiecte în articol: editorial mircea psd geoană cănd cenzură