x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Batalii si strategii

Batalii si strategii

de Marius Tucă    |    01 Noi 2004   •   00:00

"Sa inceapa confruntarea!" Care confruntare? Desigur, nu cea dintre doua gospodine care folosesc detergenti de ultima ora, ci confruntarea electorala, marea confruntare electorala. Daca stai sa te gandesti ca joi a fost prima zi de campanie si intre timp nu s-a intamplat mai nimic, iti vine sa te intrebi daca aceasta confruntare electorala va avea loc.

Mi-e teama ca nu! Cel putin nu va exista o confruntare gen fata-n fata. Cele mai importante forte politice se vor duela sau, mai degraba, vor duce o batalie cum nu s-a mai vazut, dar prin intermediul televizorului, al clipurilor electorale, prin intermediul ziarelor sau al radioului. Vor fi zile-n sir fara nici o confruntare adevarata, zile-n sir cand mijloacele de informare-n masa vor fi pe post de tonomate, difuzand rand pe rand ca pe niste melodii mesajele electorale ale candidatilor la Presedintie sau la Parlament. Este posibil ca aceasta strategie sa fie aplicata pe toata perioada campaniei electorale, ceea ce va insemna un paradox pentru democratia noastra: cea mai tare campanie din istoria postrevolutionara sa n-aiba confruntari directe, fata-n fata! Singurul lucru care poate sa schimbe situatia ar fi un sondaj de opinie care sa sperie vreuna din fortele politice. Si-atunci, nemaiavand nimic de pierdut, sa iasa la bataie. De fapt, avand in vedere rezultatul foarte strans pe care-l arata in acest moment sondajele, atat pentru Presedintie, cat si pentru Parlament, nu prea e nimeni dispus sa riste sa faca cine stie ce miscari care sa duca la pierderea alegerilor.

La fel de teama imi este ca strategii electorali platiti cu bani grei, cei autohtoni, pentru ca strainii au avut o experienta nefericita la locale si nu si-au mai facut simtita prezenta acum, vor bajbai pana-n ultima clipa in cautarea solutiilor castigatoare. Nu din nepricepere, asta e garantata, ci pentru ca in aceasta campanie electorala sunt prea multe necunoscute. Iar daca vor incerca strategii nostri sa se conduca dupa manualele de strategie pe care nu le-au citit inseamna ca nu inteleg nimic din Romania si ca au gresit tara!

×
Subiecte în articol: editorial