x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bate vântul şi dereglează vezica

Bate vântul şi dereglează vezica

de Florin Condurateanu    |    12 Oct 2010   •   00:00

Neîncrederea în principiile medicinei chineze se risipeşte când îţi dai seama că de cinci-şase mii de ani terapeuţii naturişti din China fac bine organismului unei po­pulaţii de un miliard şi jumătate de locui­tori.

Iată câteva aspecte ale medicinei din China, tălmăcite de doctorul Teodor Coldea, medic primar şi specialist în acupunctură şi terapii din Orientul Înde­părtat. Chinezii susţin că, atunci când bate vântul, se dereglează vezica biliară apă­rând ameţeli, arsuri, tulburări ale stoma­cului, că astenia de primăvară cu adierile de vânt prevesteşte slăbiciuni în funcţi­o­narea ficatului şi a vezicii biliare.

De fapt, ficatul ar trebui să fie în activitate maximă primăvara. Dar pentru a lucra la turaţie maximă, ficatul trebuie sprijinit din timp, cu una-două luni înainte de venirea pri­măverii, revigorat cu acupunctură, cu suplimente din plante şi cu regim alimentar. Pentru buna funcţionare a ficatului sunt recomandate plantele turiţa mare, armurariul şi rostopasca. Iar dinte plan­tele chinezeşti, astragalusul care întăreşte şi imunitatea, şi ficatul.

De altfel, imunitatea bună se leagă de funcţionarea corec­tă a ficatului şi a colonului. Ficatul e implicat mult şi în procesele somnului. Într-un fel asta îşi are explicaţia în faptul că ficatul lucrează la maximum între orele 23:00 şi 3 noaptea, când el detoxifică organismul.

Medicina din China leagă sănătatea de anumite elemente de bază. De exemplu, apa este simbolul sufletului, al gândurilor, al conştientului. Reprezentanţii apei sunt rinichii şi vezica urinară. Nu te aştepta la ce susţin terapeuţii din China: că rinichiul reglează urechea, organele genitale şi oasele. Rinichiul este rezervorul de energie al organismului denumit metaforic fântâ­na vieţii. Când rinichiul primeşte semnale că au sărăcit în energie alte organe le cedează acestora din energia sa.

×
Subiecte în articol: editorial