x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BCE îi reamintește lui Iohannis Constituția României

BCE îi reamintește lui Iohannis Constituția României

de Ionuț Bălan    |    22 Dec 2015   •   21:37

Spre deosebire de Banca Centrală Europeană, care a reacționat la legea dării în plată arătând spre retroactivitate, președintele Iohannis a returnat actul normativ către Parlament fără să facă referire la acest aspect. E interesant de văzut dacă decizia forului legislativ va merge pe “linia” socială, care înseamnă, practic, că politicienii vor să îndrepte greșelile trecutului fără să răspundă pentru ele, sau dacă reanalizarea legii va induce o restructurare a sistemului bancar, în așa fel încât creditul ipotecar să devină apanajul băncilor specializate, pentru locuințe.

Așadar, dacă Parlamentul admite că în trecut a dat legi strâmbe, pe care vrea acum să le îndrepte, va încălca retroactivitatea de dragul socialului, situație în care n-ar trebui să fie dată în plată decât o locuință, nu terenuri. Un singur apartament sau o casă, nu trei imobile ori scări de bloc, căci, în acest al doilea caz, cel ce ar dori să le dea în plată a făcut leverage.

Altfel, soluția sugerată de președinte, dar care a fost adusă în discuție și în acest articol de opinie e să se restructureze sistemul bancar, după modelul celui din Germania (sistemul bauspar, de economisire – creditare).

Fiindcă dacă nu e invocat articolul 15, alineatul doi din Constituție, potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor, poate fi adus în discuție articolul 1, alineatul 3: România este stat social.
 

×