x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Benzoat de sodiu serviţi?!

Benzoat de sodiu serviţi?!

de Tudor Octavian    |    26 Iul 2007   •   00:00

Luni, copiilor le-a plăcut parizerul cu emulgatori. Marţi, copiilor le-a plăcut cozonacul cu edulcoranţi. Miercuri, copiilor le-a plăcut jeleul cu emulsifianţi. Joi, copiilor le-a plăcut brănza cu antioxidanţi. Dar vineri copiilor nu le-a mai plăcut sucul cu acidifianţi. Şi nici fripturica de văcuţă cu aditivi, enzime, gelifianţi şi guanilaţi, preparată după o reţetă numai de ea ştiută, de bunica.


Ciudaţi mai sunt copiii! Tati dacă n-are la masă supe concentrate din acelea gustoase, cu E 123, E 239, E 252 şi E 249, zice că nici n-a măncat. Mami, şi ea, nu concepe un prănz, care să se cheme cu adevărat prănz, fără rinoglucide pentru gust şi miros. Totuşi, sămbăta şi duminica, adică in zilele in care se adună in jurul mesei toată familia, iar tanti Marioara prepară tocăniţa ei preferată din purcel randamentizat cu excremente de pui de la avicolele ecologizate cu făină de peşte, copiii fac cele mai multe nazuri.


Eh, copiii din ziua de azi, zice bunica, nu ştii ce bunătăţi să le mai dai şi ei strămbă din nas. Să fi avut pe vremea noastră măcar un salam cu glutamat de sodiu sau o răcoritoare cu acid benzoic, ce ne-am fi bucurat! Le serveşti insă cartofiori inozinaţi, ii indopi cu icre de păstrăv somonizat, despre care toată lumea ştie că se prepară cu E 320, E 230 şi E 224 şi că sulfiţii, polifosfaţii, ortofenilfenolul şi butil-hidroxi-anisola de import ajută la creştere, iar ei parcă ar aştepta altceva. Ionel, Andreea, Angeluţa, de unde să vă dea bunica morcovi, ardei graşi şi roşii fără nitraţi? Mai e vreun ţăran care să nu văndă, la şosea, legume din Turica şi portocale greceşti fără bifenil? Mai ceartă-i şi tu, ii zice mami lui tati, nu vezi ce mofturoşi s-au făcut?! Dar tati, ce-i pasă lui, işi bea cafeluţa cu sorbitol, deşi nenea doctorul i-a recomandat aspartam, ronţăie căţiva biscuiţi cu eritrozină şi se duce pe balcon să-şi citească ziarul.


Ce nu ştiu bunica, tati şi mami e că micuţii abia aşteaptă să se ridice de la masă ca să se repeadă la frigiderul din hol, unde găsesc tot ce poftesc: Ionel - băuturi carbogazoase cu tartrazină, Andreea - marţipan cu azorubină şi fursecuri cu eritrozină, iar Angeluţa - gumă de mestecat cu manitol şi acesulfan-K.


Spre seară insă, după ce se satură de joacă şi-i ia foamea, Ionel, Andreea şi Angeluţa sunt in stare să mănănce tot ce găsesc pe masă. Chiar şi păinea neagră garantată fără E-uri, pe care turcul din colţul străzii o coace la un cuptor cu lemne, astfel că atunci cănd o consumi proaspătă şi caldă nici
nu-ţi dai seama căt carton făinizat a băgat in ea şi nici că a fost colorată cu zaţul rămas de la cafeneaua arabului.

×
Subiecte în articol: editorial