x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Besoiu a încurcat vorbele domnitorului, halbă în loc de jalbă

Besoiu a încurcat vorbele domnitorului, halbă în loc de jalbă

de Florin Condurateanu    |    05 Sep 2016   •   07:59
Besoiu a încurcat vorbele domnitorului, halbă în loc de jalbă

Simpaticul Ion Besoiu a păţit-o la o filmare în curtea Mânăstirii Gura Humorului; juca rolul domnitorului Tomşa adresându-se mulţimii de ţărani.

Filmase Besoiu pentru altă producţie în cursul dimineţii şi a luat în grabă trenul pentru a ajunge la echipa celuilalt film. La hotel, niciun actor, i se spune de la recepţie că actorii s-au dus la grădina de vară pentru niscaiva mici şi sticle de bere.

Adevărat, o masă mare, în fruntea ei maestrul Calboreanu şi pe platouri munţi de cârnaţi şi mici, vecini cu o mulţime de sticle golite.

Se ospătează alături de colegii de distribuţie şi Besoiu, dar se retrage la hotel mai devreme, stârnind glumele celorlalţi, “are rol lung marele Besoiu, trebuie să-şi facă somnul ca să nu i se vadă nici ridurile”.

A doua zi, scenariul prevedea ca domnitorul interpretat de Besoiu să glăsuiască în faţa răzeşilor răsculaţi, “ridicaţi jalbă către Vodă cu nemulţumirile voastre!”. Nişte nori întârziau filmarea şi abia se aştepta un petic de senin ca să se tragă secvenţa.

Apare soarele pentru câteva minute, însă gafează Voievodul, Besoiu rosteşte cu glas tunător: “Răzeşi, ridicaţi halbă către Vodă cu nemulţumirile voastre!”. Se îneacă de râs maestrul Calboreanu şi-i zice lui Besoiu: “Ionică, ţi-a rămas gândul la bere, dar ai uitat cârnaţii!”.

O boroboaţă în direct la televiziune a făcut şi Aurică Andreescu. Ceauşeştii interziseseră să se cânte şlagărele internaţionale în limbile străine, cântăreţii trebuiau să le interpreteze în româneşte şi traducerile erau aşezate pe podea.

În timpul cântării, un cameraman vine cu trepiedul peste cartonul cu traducerea şi Andreescu e knockout. Iese un ghiveci, amestec de cuvinte străine din textul original cu rime româneşti pe care cântăreţul le zărea printre picioarele suportului camerei video.

NOTĂ:  Editorial scris în data de 5 septembrie 2016! Actorul Ion Besoiu a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la Spitalul Fundeni din Capitală, suferind de grave probleme cardiace.

×