x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Best-seller de altădată

Best-seller de altădată

de Roxana Roseti    |    25 Feb 2011   •   12:40

Există cărţi care pe lângă valoarea cul­turală desăvârşită au şi rara calitate de a aduce o  seducătoare măr­tu­rie despre oameni şi faptele lor, iar în acest caz trecutul istoric este îm­bo­gă­ţit de un parfum unic.

În­ce­pând din acest număr al Jurnalului de Du­mi­ni­că vi se vor perinda prin faţa ochilor, în serial, "Trecute vieţi de Doamne şi Domniţe" (volumele I, II şi III – premia­te de Aca­demia Română şi apărute în nume­roa­se ediţii de-a lungul timpului).

Pentru scriitorul Constantin Gane (1885-1962), autorul acestei lucrări sisifice, trecutul reprezin­tă în primul rând personalităţi istorice speciale. Astfel de persona­li­tăţi au fost şi doamna Smaranda a lui Constantin Vodă, doamna Zoe a lui Alexandru Vodă, doamna Raliţa a lui Ion Vodă, doamna Ruxandra a lui Mihai Vodă cel Tânăr, Joiţica Brânco­veanu Mavro­cordat şi multe altele. Constantin Gane face mai mult decât o cronică a fami­li­i­­lor domnitoa­re din Muntenia şi Moldova.

Amănuntele interesante (intrigante chiar), descrierile cu un co­lorit aparte, verva naraţiunii, savoarea graiului arhaic, ne în­dreptăţesc să nu­mim lucrarea, fără a părea de­pla­saţi, un best-seller de altădată de excepţie. Prin urmare, nu credem că vreţi să rataţi întâlnirea cu Doamne şi Domniţe care au avut un rol definitoriu în modelarea timpurilor în care au trăit. Nu veţi regreta, deoarece prezentul nu prea remarcabil nu a făcut altceva decât să le ridice standardul…

×