x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bibanul cu totul si cu totul de aur

Bibanul cu totul si cu totul de aur

de Tudor Octavian    |    24 Noi 2005   •   00:00

In cele doua kile de carasi, pe care i-am cumparat de la braconieri, s-a nimerit si un biban mic cu totul si cu totul de aur.

Daca-mi dai drumul, a zis el, iti indeplinesc trei dorinti. Daca-ti dau drumul in Dambovita, i-am spus, iti pierzi luciul si intr-o saptamana esti un pestisor de alama. Daca te arunc in Herastrau, mori po-luat. Uite cum facem, tu-mi indeplinesti zece dorinti, nu trei, si eu aranjez sa te primeasca la Sofitel sau te duc la Lido, in acvariu. Sapte dorinti, a zis bibanasul cu totul si cu totul de aur turcesc, nu mai multe. Dar ma scoti din Bucuresti. Tocmeala a continuat ca intre parlamentari, pana ce am convenit sa-mi indeplineasca cinci dorinti familiale, trei politice si doua penale, eu urmand sa-i asigur o batranete linistita in lacul unui intreprinzator particular din partea Radautilor, cu apa de la inundatii, fara rapitori. Prima mea dorinta politica a fost sa-i reuseasca lui Basescu figura, sa scape de toti profitorii cu care s-a ajutat in alegeri si acum il trag in jos. Pai, a zis pestisorul, asta nu-i o singura dorinta, ci un pachet promotional. Apoi, de ce sa-ti irosesti bafta pe o chestie pe care Basescu stie s-o faca foarte bine si singur. Ce altceva sa-i ceri marinarului, decat sa mature puntea? Fiindca ai fost dragut cu mine, uite, iti dau voie sa schimbi o dorinta cu alta. De ce, de pilda, nu-mi ceri sa ti-l dau jos pe Tariceanu? Nu e un politician bun. Un politician bun stie sa stea cu fundul in doua luntre, pe cand el sta cu luntrea-n doua funduri. Ti-o propun in loc pe Mona Musca. N-a fost prinsa cu nici o porcarie, e buna la orice si la nimic anume. Europa are traditie la prim-ministri femei si ar aprecia miscarea. In plus, nu trebuie sa-si puna poalele-n cap ca Lenuta Udrea, ca sa observe presedintele ca e femeie. Se vede ca e femeie si imbracata.

Discutia cu chiticul de aur iesea din tiparele clasice, acelea din basme si fabule, si incepea sa semene a trafic de influenta. Era, ca Dinu Patriciu, in situatia de a fi facut saramura si-i ardea de intocmit guverne. Ce ma intriga cel mai tare la pestisor era tendinta spre santaj. Amesteca politicul cu tribunalul de parc-ar fi fost crap cu icre liberal, scapat din undita in mai multe guvernari sau stiuca democrata, invatata de mica sa inghita pesti mai grasi ca ea. Sa zicem ca pe asta am rezolvat-o, a zis pestisorul, care-ti mai sunt celelalte dorinti? Sa fie arestati toti politicienii cu gusa, i-am spus. Daca au gusa grea, de imbuibati, de neamuri proaste, nici nu mai e nevoie de dosare penale. Nu vezi cum seamna intre ei, parca-s de la voi, de la crescatorie. Obezii n-au cum sa-i inteleaga pe nemancati. Tu de ce-ai ramas atat de mic? Nu-i treaba ta, mi-a raspuns pestisorul. Regret, dar voi, romanii, n-o sa terminati niciodata nimic. Cand m-a prins neamtul, avea lista de cereri gata scrisa. Si ungurul, cand m-a prins, dupa ce-a stat o saptamana cu undita in balta, stia ce sa-mi ceara. Tu insa m-ai cumparat de la clandestini, din caruta cu carasi, nu cu somoni, si in loc sa fii scurt, ma tii si ma tot tii la palavre. Ramaneti cu Tariceanu, ca eu nu mai am aer si mor. Si a murit. Popor fara noroc.

×
Subiecte în articol: editorial