x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bietul alegator - mai tare ca Guvernul

Bietul alegator - mai tare ca Guvernul

19 Mar 2004   •   00:00

Patru mii de oameni vor ramane fara loc de munca. Ei au fost angajati, ani buni, ai unor societati pentru care privatizarea s-a incheiat, dar prost.

Printre acestea - Republica Bucuresti si Colorom Codlea. Vor ramane oameni pe drumuri si de la intreprinderi care, pur si simplu, nu au interesat pe nimeni. La aceasta categorie intra: Rocar, Brafor Brasov, Ampelum Zlatna, Autotransport Brasov, Combinatul Chimic Turnu. Directorii acestor societati vor trebui sa semneze, de bunavoie, documentele pentru lichidarea voluntara.

In tot acest timp, Rafo Onesti sta sa explodeze. Oamenii au devenit agresivi, din cauza disperarii la care i-a adus patronul - omul de afaceri Corneliu Iacubov. Ce-i drept, acesta si-a vandut, intre timp, actiunile, si crede ca s-a spalat pe maini definitiv.

Iar primarul din Bucuresti - Dan Marian Vanghelie - este cercetat de PNA, in urma numeroaselor anchete jurnalistice publicate in presa, in special de cotidianul Adevarul.

Aceste trei stiri, aparent fara legatura intre ele, spun aproape totul despre tara noastra. Ne facem ca ne e bine, oficialii ne indeamna sa fim optimisti, facatorii de sondaje de opinie scapa, din cand in cand, cate-o vorba si despre optimismul romanilor in privinta viitorului, dar lucrurile nu merg, fie ce-o fi, in directia luminoasa. Partea si mai dezarmanta este ca, inceputa, chiar daca nu oficial, campania electorala nu pare sa aiba ca teme de dezbatere si selectie motivele adevarate pentru care Romania traverseaza o criza de sistem, nu doar una economica.

Politicienii se vor duela in dosare de Securitate, in vanatoare de copii, in situatii ridicole, replici mestesugit aruncate, eventual cate-o infidelitate marunta. De parca pe bietul romin disponibilizat, sau pe cel impovarat, ori pe cel umilit la cozi si aprobari, sau pe cel care regreta ziua cand s-a apucat de afaceri l-ar interesa cine e mai baiat de baiat dintre candidati, care e mai pisicher sau cine e mai carismatic. S-au dus vremurile, si asta se poate vedea, cand alegatorii votau politicienii dupa zambetul larg in fata camerelor de luat vederi sau dupa cat de furtunos stiau sa acapareze timpul de emisie intr-o dezbatere.

Revenind la stirile noastre - celor patru mii de proaspeti someri ce le ramane de facut? Sa-si caute cateva luni de lucru in tara si, in cazul cel mai probabil ca nu-si vor gasi, vor lua si ei calea Spaniei, Italiei, Germaniei sau Americii, ca sa lucreze ceva, orice, pentru un ban care sa le asigure supravietuirea.

Se pare ca si premierul Adrian Nastase a ajuns la aceasta intelepciune. Intr-o recenta vizita la Mehedinti a fost de parere ca varianta plecarii cat mai multor romani la munca in strainatate este de luat in calcul. Numai ca atentatele de la Madrid de saptamana trecuta vor insemna, daca nu romani intorsi acasa, cu siguranta teama si retinere pentru cei care intentionau sa plece in lunile urmatoare.

Cat despre cea de-a doua stire - domnul Iacubov nu mai este in tara. E si el in strainatate: un fel de export romanesc de virtute in a ocoli legile tarii sau a le folosi si interpreta in folosul personal si al grupului politic sustinator. Domnul Iacubov - responsabil pentru cel putin 7.000 de miliarde de lei gaura la Bugetul de Stat - nu si-ar fi capatat celebritatea asa simplu daca nu ar fi fost marioneta unor politicieni abili, cu influenta exact unde trebuie - acolo unde se fac legi, unde se dau reesalonari, unde se aproba contracte si, nu in ultimul rand, exact acolo unde se fac si se desfac privatizari.. Ei, sa mai spuna cineva ca e lucru simplu sa intrunesti atat de multe sufragii si sa convingi atata lume sa-ti fie aproape.

Cat despre primarul Vanghelie - mai bine si-ar deschide o firma de organizat evenimente speciale, gen nunti, botezuri, inmormintari si revelioane. In afara de subcultura - jenanta pentru orice persoana care lucreaza cu si pentru oameni - el s-a facut remarcat prin mutarea banilor dintr-un buzunar intr-altul si, mai grav, prin imbogatirea lui si a amicilor sai din banii publici. Sa vedem ce rezolutie va da Parchetul National Anticoruptie, pentru ca oamenii simpli s-au lamurit. Celebrele economate, de exemplu, au ajuns niste sperietori de ciori - rafuri goale si triste - mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu.

Tara-i frumoasa, a venit primavara, incepe campania, primarii isi aleg staff-ul de batalie electorala, romanii cu drag muncesc, daca au ce - iar politicienii vin seara la televizor sa ne convinga sa-i votam. Acum, ce-i drept, ca si cine va mai vota dupa declaratii de intentii si afise frumos compuse isi merita soarta.

Si cum problema economiei, a banilor in general, este cea mai apasatoare pentru romani - inspirat ar fi ca acestia, noi toti, de altfel - sa votam pragmatic si cu gandul ca, daca Guvernul nu a omorat coruptia si proasta administrare a tarii - alegatorii o pot face. Cu o singura stampila inmuiata in tus.

×
Subiecte în articol: editorial