x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bietul Geoană...

Bietul Geoană...

de Marian Nazat    |    26 Feb 2010   •   00:00
Bietul Geoană...
Sursa foto: Cristian Marcu/

Nimerit ca "prostănacu'" pe aripile vântului malefic, bietul Geoană a mai picat un examen. Ultimul de data aceasta, fiindcă nu-l bănuiesc de masochism. I-a rămas însă dregătoria Senatului, dar şi aia se hâţână straşnic. Soţul doamnei Mihaela a fost gonit din fruntea vanghelioţilor prin aceleaşi jocuri de culise ce i-au proptit ridicarea în rang.

"Leprele nenorocite" şi "idioţii dracu'" s-au tocmit şi l-au scos din urne pe Ponta, iar poanta asta n-are cum s-o uite vreodată. (Vasăzică, zavergiul Pandele nu s-a agitat de pomană şi n-a cerut degeaba tovarăşilor socialişti să producă "anticorpii" care să salveze partidul de "microbul" Vanghelie! Aşadar, din lupta pandelică şi antipandemică, de supravieţuire, s-a născut "anticorpul" imatur Victor...) În urmă cu cinci ani, proaspătul ex-ministru îşi savura succesul surprinzător şi le mulţumea trădătorilor. Nici nu se gândea că într-o zi îi va veni timpul să fie sacrificat aidoma, dovada că istoria îşi tot repetă urzelile amorale. Garantat o vreme de "vagabondul pe bulevard", pier­ză­torul de profesie al deceniului dindărăt a înghiţit compro­mi­suri cu toptanul ca să ajungă în Deal. Şi-a prăpădit onoarea şi principiile în speranţa că pestriţa împreunare de interese îi va fi suficientă să răstoarne de la Cotroceni maşinăria portocalie. S-a prostituat electoral prin pieţe şi oboare, prin târguri şi mahalale, încălţat cu cizme de instalator, a năşit şi a horit aiurea, şi-a pus lubeniţa pe blazonul de ambasador, lunecând într-un ridicol greu de imaginat altminteri. A vrut să fie ceea ce nu este, şi trădarea de sine l-a terminat. Dintr-un tehnocrat spălăţel şi mălăieţ a devenit subiect de bancuri cu fraieri şi material didactic pentru cursurile de ratare politică. Cinci ani în care a şovăit când era nevoie de fermitate, a tăcut când opi­nia publică aştepta o voce puternică şi a amânat întruna să taie nodul gordian din Kiseleff. A mers mereu la cacealma, şi nu i-a reuşit, semn că postura de băiat de mingi al di­plo­ma­ţi­lor americani nu i-a priit defel.

Ciuca bătăilor băsesciene, Mirciulică s-a încăpăţânat să nu observe că nu-i decât un tole­rat conjunctural în formaţiunea tutelată de spiritul viclean şi ranchiunos al venerabilului Ion Iliescu. Care, duminica trecută, a mărturisit că i-a iertat pe uneltitorii din 2005. "Puciştii" s-au hlizit tont, fără să-şi dea seama că iertarea nu înseamnă şi uitare! Iar octogenarul activist nu doar că "arată bine", ci se şi ţine aşijderea în şaua coteriilor trandafirii. Din înaltul căreia dictează emoţii şi atitudini, anatemizează şi demască, saltă săli în picioare, ca un lider incontestabil şi recunoscut ca atare. După demonstraţia de forţă din săptămânile uneltitoare, patriarhul stabilimentului dâmboviţean îşi poate lua "brand"-ul acasă liniştit, nu mai are ce dovedi!

Aproape nimic prin el însuşi, comparsul ginere al celebrei soacre s-a hrănit din iluzia că-i va fi graţiat păcatul înfrângerii la prezidenţialele violete şi, în loc să demisioneze demn, s-a afundat în explicaţii caraghioase. Lipsit de curaj, s-a lăsat manevrat de păpuşarii câtă frunză şi iarbă din partidul hrebenciucului  sforar. Două luni i-au trebuit nefericitului Geoană să se prăbuşească în agonia cea mai amară şi parcă, niciodată, cineva nu mi-a stârnit atâta milă. Abia cercetându-l atent prin sticla televizorului, încercănat şi înfrânt, am rea­li­zat pe deplin ce înseamnă să fii "zdrobit de imensa putere a totului", vorba lui Duiliu Zamfirescu. Căci totul, chiar totul, îi fusese potrivnic în lunile dinapoi, şi cui să i se plângă, că toţi îl vor părăsi şi vor îngenunchea la papucii noului sultan? Măcar de s-ar opri aici loviturile primite, dar mă tem că ele vor continua, cu cinism, în tradiţia canibală a României nu numai politice. Ce mai tura-vura, amicul ebeninului Obama e deja amintire, viitorul său politic a pierit în descântecele propagandistice ale vrăjitoarelor chemate să-i dezlege coborâşul. De altfel, congresul desfăşurat la "Romexpo" a dospit sub mistica "vrăjitoriilor", rând pe rând Mazăre, Mitrea şi Diaconescu retrăgându-se din cursă ca pârliţi de-o flacără energetică. Deşi destui sunt de părere că flama a pornit dinspre serviciile secrete, din dosul dosarelor compromiţătoare. Din şantaj şi filaj, din intrigi şi baseţe, cum se întâmplă dintotdeauna în Republica Supravegherii Române.

×
Subiecte în articol: editorial