x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Binladenii fotbalului

Binladenii fotbalului

de Dan Dumitrescu    |    23 Sep 2009   •   00:00

Fotbalul nostru pare că trăieşte într-un 11 septembrie continuu. Steaua şi Dinamo, turnurile de tradiţie geamănă ale campionatului intern se tot prăbuşesc spre împlinirea dezastrului final. În contradicţie cu reţeta originală şi de râsul lumii este faptul că gemenele epoleţilor ruginiţi nu sunt atacate din exterior. Fundamentaliştii atacă din interior. Iar motorul actelor teroriste pe care ei le împlinesc cu mare sârg este, culmea, iubirea pătimaşă. Iubire pătimaşă întoarsă pe dos, ca reacţie, de o incompetenţă devastatoare.

Binladenii fotbalului - fie ei stelişti, dinamovişti sau chiar şi de alte coloraturi - nici măcar nu se ascund de ochii lumii. Se afişează în public aroganţi, destu(l)i şi fuduli, fără pic de jenă, fiindcă nici n-au de unde. Despre teamă nici nu poate fi vorba. Stâlpul infamiei nu-i ameninţă defel. Dimpotrivă!

Cei de-o stirpe cu ei îi admiră sincer. Simbriaşii obedienţi le cântă în strună. Iar curierii informaţiei îi contestă declarativ fiindcă, nu-i aşa?, ei sunt mai superiori. Practic însă îi afişează pe binladeni cu mult zel sub scuza audienţei maxime. Cercul se închide cu protestarii recrutaţi din furia tribunei. Dar nici acţiunile acestor răzvrătiţi nu pot fi bănuite de eficienţă. Deoarece, pe de-o parte, cei bine intenţionaţi nu sunt la fel de bine şi organizaţi. Pe de altă parte, mulţi dintre cei care flutură pumnul nu sunt animaţi decât de dorinţa de a ajunge în locul celor pe care îi vor detronaţi.

Paleativele nu vor fi niciodată capabile să readucă pe linia de plutire un fotbal aflat în metastază. Fiindcă nu este vorba doar de Steaua şi Dinamo. Cele două cluburi de tradiţie din fotbalul românesc coboară ştacheta la nivelul unei mediocrităţi pe care nu o depăşesc nici celelalte echipe ale primei divizii. În acest caz doar chirurgia adâncă şi temeincă îşi poate dovedi eficienţa. Mă gândesc chiar la soluţii extreme. Gândiţi-vă ce ar însemna mai multe etape ale campionatului în care absolut toate meciurile să se desfăşoare într-o discreţie totală.

Fără nici un spectator în tribune. Ce s-ar întâmpla dacă microbiştii nu ar mai cumpăra în nici un fel produsele contrafăcute ale campionatului. Ce s-ar întâmpla dacă transmisiile televizate ale meciurilor ar înregistra audienţe spre cota zero şi astfel ar fi mult diminuate veniturile echipelor din vânzarea drepturilor de televizare. Sunt convins că prejudiciul financiar generat de greva plătitorilor de rând ai produselor campionatului şi deposedarea de notorietate prin ignorare i-ar determina pe binladenii fotbalului să bată în retragere. Sunt convins că astfel de acţiuni ar fi cu mult mai eficiente în acest sens decât bâta fluturată de ultraşi.

×
Subiecte în articol: editorial