x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BNR + MFP = RMO (love)

BNR + MFP = RMO (love)

de Ionuț Bălan    |    13 Apr 2011   •   18:50

BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută pentru a asigura lichiditatea în monedă străi­nă necesară rambursărilor de datorie externă ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP), a rezumat agenţia de ştiri Mediafax o declaraţie a guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Spusele oficialului BNR nu sunt în măsură să ne ia prin surprin­de­re având în vedere că acesta s-a ex­primat, pe 6 august 2010, şi mai tranşant asupra acestei chestiuni. Întrebat de jurnaliştii Săptămânii Financiare dacă e posibil ca MFP să se împrumute în valută, fără să scadă RMO, el a răspuns: „Nu prea cred!”. Ba chiar a arătat spre licitaţiile de ti­tluri de stat în lei, acolo unde MFP nu prea reuşea să se împrumute, şi a precizat că reacţia pieţei monetare de a nu avea încredere sau de a spera că va obţine dobânzi mai mari de la buget e „absolut normală” întrucât ţine cont de evoluţia inflaţiei.

Problema este însă: E normal ca RMO să scadă sau să crească în func­ţie de serviciul datoriei MFP? Dacă datoria publică se măreşte peste pra­gul de alarmă de 35% din PIB stabilit de experţii FMI şi BNR, şi o dată cu ea şi riscul de neplată, RMO ar trebui să se micşoreze, ca să fie stimulate băncile să se expună mai mult într-un me­diu mai nesigur? Iar şirul de ne­du­me­riri nu se opreşte la rezervele mini­me obligatorii. Se spune că mediul pri­vat nu prea obţine credite de la bănci. Bine, dar de ce statul se poate îm­­prumuta? Oare nu este el acela care blochează economia pentru că obişnuieşte să nu-şi plătească furnizorii privaţi şi apoi cei care suferă de pe urma arieratelor statului sunt constrânşi să-şi finanţeze lipsa de lichidi­tăţi la preţ din ce în ce mai mare?! Adi­că, tocmai cel care lipseşte me­diul privat de resurse şi le scumpeşte, pe seama amplificării blocajului, nu plă­­teşte preţul pieţei. Cel mai prost ad­­ministrator e premiat, în loc să fie penalizat!

Concluzia e clară: BNR – insti­tu­ţia care i-a dat statului un deget şi s-a trezit că i-a luat toată mâna – trebuie să restabilească normalitatea. Au­toritatea monetară ştie – după cum a declarat chiar şeful său – că fără re­du­­cerea RMO, MFP nu prea are cum să ia bani, de aceea e necesar să re­nunţe la a mai scădea rezervele mi­ni­me obligatorii, pentru a constrânge Trezoreria Statului să-şi asume corect costurile, plătind preţul pieţei. Dacă însă banca centrală îi va facilita din nou MFP să ia bani din RMO va constata că sectorul privat se blochează mai tare, interesul major fiind ca sta­tul să se restructureze şi să lase me­diul de afaceri să funcţioneze.

Iar majorarea dobânzii de politică monetară – aflată la minimul istoric de 6,25% – are cam acelaşi efect cu menţinerea nivelului rezervelor mi­nime obligatorii, ceea ce ar face ca MFP să nu ia bani oricând are chef, ci doar atunci când e absolut necesar. În caz contrar, oficialii MFP vor avea din nou insolenţa să susţină că băncile nu au argumente solide pentru a justifica creşterea substanţială a dobânzilor pe care le cer la licitaţiile de titluri de stat în lei, din moment ce BNR nu a mărit dobânda-cheie.

×
Subiecte în articol: editorial