x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BokyLeaks

BokyLeaks

de Adrian Năstase    |    12 Apr 2011   •   19:11
BokyLeaks
Sursa foto: Cristian Marcu/

160863-147.-desen-edit.-13-april.-2011-a.nastase.jpgRândurile care urmează fac parte din ju­rnalul personal al doamnei An­dre­ea Vass, consiliera personală a premierului Emil Boc. Sau cel puţin aşa mi s-a spus. Documentul e scris de mână, cu cerneală violet pe hârtie oranj. Un scris ordonat, care do­ve­deşte precizie şi siguranţă. Ici-colo, paginile par lovite cu stropi de lichid translucid, poate apă plată, poate lacrimi... Dar mă pierd în amănunte, să lăsăm documentul să vorbească.

A fost o zi urâtă şi rea, cu nori negri, şase şedinţe şi o prăjitură oribilă, cu urme de degete, la bufet (Luni, să rog Corpul de Control să am­pren­te­ze bufetiera). La ora trei pm a intrat în birou Emil, mai extenuat ca de obicei. S-a aşezat pe fotoliul unde era poşeta mea şi mi-a zis cu glas încet, ca şi cum s-ar fi temut că-l ascultă, ambiental, cineva:

„Tocmai citesc, a zecea oară, me­mo­randumul semnat de preşedinte în 1999. De preşedintele de acum... Mă rog, singurul preşedinte. Ai înţeles, de Băsescu. Toată dezvoltarea şi modernizarea României e descrisă acolo, pas cu pas. A fost un vizionar. Documentul ăla prevede privatizarea tuturor băncilor, privatizarea tutu­ror întreprinderilor mari de stat, de la Petrom la Tarom... Nici n-am apucat noi să facem încă tot ce scrie acolo, deşi au trecut zece ani...

Mi-e jenă, Andreea, că trebuie să-l atac acum pe Năstase şi să-i atribui lui toate meritele cu Petromul... Politi­ca... Băsescu a propus atunci vân­za­rea unui procent mai mare de 50% din Petrom, ca unică şansă pentru un alt împrumut extern care să ne salveze până la următorul îm­­pru­mut ex­tern. Par­la­men­tul a fost de acord, Gu­­ver­nul a fost de acord... No­­roc că lu­cru­rile as­tea se uită. Aşa că pot să acuz Guvernul Năs­tase că scum­peş­te benzina acum, după şap­te ani.

Adevărul e că acum o să încerc să vând 9,8% din Petrom cu o groază de bani şi s-ar putea să-mi iasă. Pentru că ăia de la OMV chiar au investit cele 830 de milioane de euro la care se obligau când au cumpărat, aşa că Petromul valorează azi de patru ori mai mult. Şi, oricum, numai anul trecut, din accize, taxe, impozite, TVA, am strâns la buget cam un miliard şi jumătate de euro. Dar asta rămâne între noi, pentru public, reţine următoarele idei: Petrom nu trebuia privatizat. Şi, oricum, a fost o privatizare proastă, un furt din avuţia naţională, chiar dacă avea datorii de 10.000 de miliarde de lei atunci. Mai putea fi mulsă până o băgam în faliment...

Ştiai că, dacă am scoate din preţul benzinei toate accizele şi taxele, preţul la pompă ar ajunge la un sfert? Nu, asta e tot pentru tine, nu spune la ni­meni... Mă duc la sală să trag de fiare, pe urmă la televiziune să le mai spun, încă o dată, chestia cu «mie nu mi-a plăcut niciodată contractul cu Petromul». Poate dacă s-ar fi făcut cu Stolojan...”.

A ieşit abătut, încercând de câteva ori fără succes să închidă uşa (Luni, Corpul de Control, de verificat furnizorii clanţelor. Tot aşa, cum i-am pă­că­lit pe ăştia de la presă cu controlul la Blejnar). N-am vrut

să-l supăr şi eu şi să-i spun că privatizarea pe bursă nu se putea face atunci pentru pachetul majoritar, pentru că nu puteam impune cheltuieli de investiţii şi ar fi venit doar capital spe­culativ... Seara la telefon, discuţie lungă cu Vi­deanu, care nu ştie încă cu cine să voteze, deşi a citit deja moţiunile. Mă întreabă care e dife­renţa dintre ele. I-am spus că cea a lui Emil e scrisă cu corp 14, mare şi citeţ. Noapte bună, jurnalule!

×
Subiecte în articol: editorial