x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bolnav de azma

Bolnav de azma

10 Aug 2004   •   00:00

UN COLOCVIU DEDICAT operei unui scriitor mort de curand isi tine lucrarile in targul unde acesta s-a nascut cu glorioasa premisa a universalitatii: "X in constiinta umanitatii". Dupa trei zile de dezbateri, incheiate cu chefuri de nivel judetean, colocviul ajunge la concluzia ca X n-a intrat in constiinta umanitatii.

PE CARTONUL ATARNAT pe pieptul unui cersetor scrie: "Bolnav de azma". Ii dau un ban si-i cer sa zica "astm". Desi pronunt cuvantul cat se poate de clar, astfel incat sa se auda fiecare consoana, cersetorul tot "azma" spune. Rostirea corecta e o chestiune de instructie si de antrenament. Ignorantii nu numai ca nu pot sa articuleze nenumarate vorbe din dictionarul comunicarii controlate, dar nici nu le aud cum trebuie. Multi crainici tv zic "sclupturi" si "scluptor".

IATA CE-I POPORUL, CE-S MASELE LARGI: unul dintre maniacii pokerului electronic reuseste potul maxim, de cateva zeci de milioane de lei, dar patronul zice ca masinaria-i defecta si, sub privirile prostite ale celorlalti jucatori, il scoate pe norocos afara din sala in pumni. Normal ar fi ca masele largi care umplu sandramaua sa plece si sa nu-i mai calce brutei pragul niciodata. Totusi, nici nu se linistesc bine spiritele si norodul incepe sa bage iarasi fise in aparat, sa munceasca la manete si sa se uite cu o privire tampa la lozincile de pe pereti care promit "Castiguri zilnice de zeci de milioane!".

DIN STATIA IN CARE ASTEPT AUTOBUZUL urmaresc gimnastica periculoasa a unei femei de la etajul al patrulea al blocului de vizavi. Termopanul cu care si-a inchis balconul e fixat in cadru si, ca sa-l spele, gospodina se spanzura cu o mana de rama de sus intr-un echilibru precar. Nu sunt singurul care ma uit la ea ca la circ, cu gura cascata. Cand orasul se va umple de termopane fixate definitiv in cadre, ziarele vor avea subiecte: "Ieri au cazut pe fereastra patru gospodine", "In luna martie s-a stabilit un nou record la caderi de la etajele superioare: unsprezece gospodine si un gospodar", "In cartierul Balta Alba, procentul de caderi in gol e superior cu 28% celui din Ferentari".

VORBESC PROST ENGLEZA, ma descurc in rusa, vorbesc franceza repede si intortocheat, ca sa nu se observe c-o stiu cu multe goluri in memorie, dar ii multumesc lui Dumnezeu ca, aproape fara sa-mi dau seama cum, am ajuns sa stapanesc confortabil cateva limbi la fel de straine multora ca acelea amintite. Asadar vorbesc cursiv pictura, arhitectura, literatura, sculptura si muzica.

CAPRA CU TREI IEZI, din punct de vedere legal: crima in serie, crima cu premeditare, instigare la crima si tentativa de distrugere a dovezilor.

×
Subiecte în articol: editorial