x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bolovanii lui Sisif

Bolovanii lui Sisif

de Dan Dumitrescu    |    25 Feb 2009   •   00:00

Bolovanii lui Sisif n-au odihnă. Urcă şi coboară povârnişul cu încăpăţânare bovină. Propăvăduitorii catastrofelor iminente din fotbalul nostru, oricum oropsit de soartă, înregistrează eşec după eşec. Reinventarea bombei atomice nu le iese. Dar zădărnicia nu-i deranjează pentru nimic în lume. Dimpotrivă! Rătăcirea le face drumul lung, mereu mai lung şi numai bun în tratamentul neregăsirii de sine.



Eliminarea Stelei din cupele continentale, intercontinentale şi din cupele Evei reprezintă unul dintre subiectele care au făcut, prin vreo trei eşecuri consecutive, carieră serioasă în presă. Protestul unor venetici disponibilizaţi de club înainte de a le fi expirat speranţa de împlinire contractuală nu a fost susţinut convingător la înalta curte. Astfel a eşuat prima tentativă de pedepsire exemplară a Stelei. UEFA şi FIFA au rămas insensibile şi la gâdilătura insistentă a gonacilor domestici. Nu mai ţine nici o pârâciune. Mai întâi, diriguitorii planetari ai fotbalului au refuzat cu încăpăţânare să preceadă prin deciziile lor o sentinţă definitivă şi irevocabilă a justiţiei în cazul valiza. În aşteptarea respectivei sentinţe a justiţiei, pentru a nu se plictisi, mânuitorii nătângi ai plaivazului au mai fabricat o speţă, cea de-a treia. Prigoana religioasă a nemaipomenitului Yuksel Yesilova. Dar, în toiul avertismentelor de risc maxim pentru Steaua, FIFA a stricat din nou jocurile, anunţând că eventualele derapaje ale patronului nu pot atrage după sine pedepsirea clubului. Titlul “Steaua scapă” a reprezentat mai mult un bocet decât o informaţie în sine.

Refuzată de instanţele internaţionale, Steaua a fost retrogradată la gradul scăzut de interes presupus de conflictele interne. În locul său din loja selectă a condamnaţilor mondiali a fost promovată Federaţia Română de Fotbal. Dezafilierea asociaţiei naţionale de la FIFA şi UEFA sună al dracului de bine pentru cei panicaţi din născare. În îmbâcseala juridică care, chipurile, ar susţine o asemenea perspectivă a mestecat asiduu un impresar legendar, mai mult Moise decât Mircea. Este posibil ca statutul federaţiei să fie amendat, deşi el are deja o apostilă la fel de juridică. Este posibil ca şi Mircea Moise să merite ceva din cele câteva transferuri pe care le are la activ. Dar pentru a crede că nişte pricini mărunte pot conduce la dezafilierea federaţiei de la FIFA şi UEFA ar trebui luată în calcul şi o doză considerabilă de naivitate. Sau de prostie, dacă vreţi să fim mai corect nuanţaţi.

Bolovanii lui Sisif n-au odihnă. De aceea mă bucură reluarea campionatului. Parcă par mai puţin periculoase petardele interne.

×
Subiecte în articol: editorial