x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Borcea şi Rednic au cedat nervos

Borcea şi Rednic au cedat nervos

de Dan Dumitrescu    |    18 Noi 2008   •   00:00

Autodenunţul reprezintă pentru infractori un fel de spovedanie, un gest prin care făptaşul se eliberează de apăsarea mustrărilor de conştiinţă. Dar autodenunţul nu urmează întotdeauna unui gest deliberat.



 El poate rezulta şi din mintea puţină. Uneori se mai dau în vileag, fără să vrea, şi indivizii care se trezesc vorbind aiurea. Cristi Borcea şi Mircea Rednic fac parte din cea de-a doua categorie. Pe cei doi nu-i cred capabili să se autodenunţe în urma unor procese de conştiinţă pentru simplu fapt că lipseşte instituţia. Adică n-au cu ce. Discursul lor urmează unor stări emoţionale, de cele mai multe ori nefiltrate raţional.

Borcea, plictisit de drumul lung al campionatului, şi-a asumat pe proprie răspundere îngrijorările Stelei, căreia i-a prezis soarta porcului de Crăciun. Destul de riscant gestul dinamovistului, care a vorbit de cuţit în cocina condamnatului. Trec deocamdată peste starea de iritare produsă în haită de replica lui Rădoi. Vorbele stârnesc şi ele, dar nu sunt niciodată mai convingătoare decât fapta concretă, iar victoria Unirii Urziceni în “Groapă” este de o concreteţe usturătoare. Ea loveşte în fudulia lui Borcea mai dur decât decesul porcului de Crăciun.

Rocada din fruntea clasamentului l-a stârnit peste limita de autocontrol şi pe Mircea Rednic. Antrenorului dinamovist i-a fost greu să discute despre echipa sa după ce a pierdut în faţa lui Dan Petrescu. A ocolit adevărul din propria bătătură, făcând şi el volte necugetate prin curtea Stelei. L-a atacat vehement pe Rădoi pentru că avea la îndemână textele deja fabricate de Borcea. Dar a depăşit cu o seducătoare lipsă de precauţie pragul declaraţiilor benigne, aducând vorba despre valize, despre meritele lui Gigi Becali în ascensiunea Stelei către Liga Campionilor. Se gândea Rednic, cu siguranţă, la valiza de la Cluj. Acuzele lui au însă nuanţa autodenunţului, fiindcă ne forţează pe noi să ne amintim de o altă valiză, una despre care se spune că a circulat şi prin Ştefan cel Mare. Ne forţează să ne amintim despre o împărţeală lacomă, care a stârnit furia unor jucători şi care a determinat, zic zvonerii, ultima plecare a lui Rednic de la Dinamo. Cred că Lobonţ ştie la ce mă refer.

Reacţiile lui Borcea şi Rednic vorbesc despre un fotbal bolnav slujit de oameni în suferinţă. Imposibilitatea lor de a se autocenzura ne convine. Astfel mai aflăm şi noi câte ceva din lumea catacombelor. Mizez pe faptul că adversarii dinamoviştilor, stârniţi de acuzele lui Borcea şi Rednic, vor contraataca şi ei prin niscaiva autodenunţuri despre anumite fapte deja prescrise. Aştept cu interes replica lui Gigi Becali, om care nu stă prea mult pe gânduri atunci când are de plătit poliţe.

×
Subiecte în articol: editorial borcea rednic