x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Box la Bucureşti: Cine a câştigat, cine a pierdut?

Box la Bucureşti: Cine a câştigat, cine a pierdut?

de Adrian Năstase    |    12 Iul 2011   •   21:00
Box la Bucureşti:  Cine a câştigat, cine a pierdut?

La meciul de box de la Bucuresti a fost foarte clar – Lucian Bute a casti­gat prin KO. Cine a pierdut? Iarasi e clar, francezul Mendy. A mai pierdut cineva? Unii spun ca Elena Udrea a pierdut, la puncte. Nu, nu o sa scriu despre huiduielile pe care le-a obtinut Elena Udrea in seara meciului. Nici n-o sa dezvolt ideea raportului dintre pretul platit si cantitatea exacta de audienta realizata. Exista oameni mai calificati decat mine pentru asta. Eu imi propun sa dezvolt o tema care mi se pare importanta tocmai pentru ca exprima o boala a administratiei romanesti, pe cale sa se cronicizeze.

Desi nu sunt expert in comunicare, stiu foarte bine ca trebuie sa ai un produs solid, bine gandit, inainte sa te apuci sa-i faci publicitate. Altfel comunici despre nimic. Ideea de a-l sprijini pe Lucian Bute sa boxeze acasa, in fata unui public de conatio­nali, e generoasa si fireasca. Restul desfasurarii administrativ-financiare iese din firesc.

Eu cred ca demersul ministerului condus de doamna Udrea trebuia sa urmareasca scopul simplu si direct: Bute sa boxeze acasa. Asta inseamna sa respecti faptul ca ai un mare campion nascut, din pacate, fara mari merite ale sistemului de management sportiv de acasa, sa oferi romanilor un spectacol bun si sa obtii, de ce nu?, beneficii colaterale de imagine.

Utilizand bani 'de la stat', doamna Udrea s-a simtit insa datoare sa afiseze intreaga desfasurare pugilistica drept un demers pentru promovarea turismului in Romania si a Romaniei, in general, sub simbolul afurisitei de frunze care a facut sa curga atata cerneala in ultima vreme. E evident pentru oricine ca cei care se uita – cu bere, suc si popcorn –, la o gala de box nu cauta idei pentru destinatii de vacanta. Mai mult, ce ar putea spune semnificativ o ase­menea gala despre Romania? Ca are o sala cat de cat potrivita? Ca are curent electric sa o lumineze cum trebuie? Ca are oameni iubitori de sport? Ca are un mare campion? Cati dintre dumneavoastra considerati asta semnificativ atunci cand va pla­nificati concediul?

Hai sa ne uitam putin la turistii straini care vin in Romania. Cifrele oficiale spun ca numarul lor ar fi crescut cu zece procente anul acesta, pe primele sase luni. Dar aceleasi cifre mai spun ca, mai mult de jumatate din strainii care intra, ies imediat; nu dorm aici. Adica nu sunt turisti. Sunt majoritar maghiari sau bulgari care practica micul trafic de frontiera, vin la shopping sau pentru mici afaceri. Aceasta realitate nu poate fi schimbata organizand un meci de box sau douazeci de meciuri.

Ceea ce vreau sa spun este ca avem de a face iarasi cu pompierism imagologic. Doamna Udrea si partidul sau au observat ca romanii cu drept de vot doresc firesc un meci al lui Bute in Romania. In loc sa faca posibil asa ceva si punct, au pus la cale o constructie complicata prin care banii sunt justificati de interese inalte, cu bataie lunga.

Grija pentru sport nu are nici o le­gatura cu toate astea. Echipe olim­pice ilustre s-au dizolvat. Altele sunt in situatii-limita. Gimnastica, va mai aduceti aminte ca am avut asa ceva trei decenii, la cel mai inalt nivel? Dar handbalul feminin care se pra­buseste la nivel de club, tot din motive financiare? Nu se face nimic pentru ca, electoral, beneficiul nu e relevant.

Cred ca trebuie sa iesim, in sfarsit, din perioada cand 'imaginea' tarii se facea cu persoane impinse in fata. Foarte respectabile, de altfel. Nadia. Gica. Ilie. N-am fost capabili sa nastem prea multe asemenea personalitati sportive in ultimele doua decenii. Facem propaganda pentru prezent cu constructii imagologice din trecut?

Si pentru turisti, si pentru investitori ar fi mult mai utila poate ima­ginea unei tari in care exista o anumita incredere intre oameni, intre oameni si institutii. Credibilitatea externa apare atunci cand viata in tara se desfasoara in normalitate. O tara in care normalul si calmul sunt legea. Intr-o asemenea tara vin si turistii, vin si banii. Turismul in Romania este deocamdata o insula politica. Pentru straini, din pacate, vor continua sa conteze.

Felicitari si cariera lunga, Lucian Bute! Un coleg de guvern al doamnei Udrea ar fi putut spune ca, alaturi de domnul Funeriu, Lucian Bute este si el 'un pribeag care a venit sa faca ceva pentru tara lui'.

×
Subiecte în articol: editorial