x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bravo, comandante! Manevra a reuşit

Bravo, comandante! Manevra a reuşit

de Radu Tudor    |    14 Iun 2007   •   00:00
Bravo, comandante! Manevra a reuşit

Sunt prea mulţi oameni in jurul lui Traian Băsescu legaţi de acţiunile Departamentului Securităţii Statului şi PCR inainte de 1990. Şi prea mare diferenţa intre ceea ce zice şi ceea ce face PD. Cu toate astea, ei sunt cei mai populari in Romănia. Acest lucru n-ar fi fost posibil fără a bate palma cu "sistemul ticăloşit", diabolizat in campanie pentru obţinerea de voturi. Pe nesimţite, in Romănia lui Traian Băsescu s-a făcut o schimbare intre PSD şi PD. Social-democraţii sunt acum măţa jigărită, cu scor mic in sondaje şi fără acces la bani publici.

Eşecul moţiunii de cenzură şi atitudinea PD imi dă prilejul să analizez comportamentul politic al oamenilor preşedintelui. Autointitulaţi campionii moralei, căştigătorii de la referendum şi invinşii de la moţiune au căteva probleme serioase. Cea mai importantă este cea a discrepanţei uriaşe dintre vorbe şi fapte. Să incepem cu preşedintele Traian Băsescu. La o zi după ce anunţa printre intelectualii de la tărgul de carte că vrea neapărat o lege a lustraţiei, şeful statului a avansat la gradul de general SRI in rezervă un fost colonel de Securitate. In plus, omul este unul dintre liderii PD din Transilvania, milionar in euro, afacerist veros. Cel mai probabil, generalul in rezervă Viorel Stanca este un fost securist cinstit, patriot şi un milionar neoligarh. Asta doar pentru că face parte din PD şi este apropiat al lui Traian Băsescu.

Locatarul de la Cotroceni are foarte multe cunoştinţe şi mulţi prieteni printre cei care au lucrat in Departamentul Securităţii Statului. Constat şi eu uimit că, dintre toţi coloneii şi generalii DIE care au activat in Belgia inainte de 1989, doar Traian Băsescu e singurul civil in acte. Marin Antonescu şi Silvian Ionescu, foşti spioni ai regimului comunist in ţara care găzduieşte Cartierul general al NATO, sunt acum oameni de marcă ai PD. Şi ei, evident, fac parte din aripa cinstită, nelustrabilă politic, a Securităţii şi a PD.

La prima intălnire cu activul de comandă al SRI, in Decembrie 2004, Traian Băsescu s-a reintălnit, ca in "Surprize-surprize", cu generalul Vasile Stanciu. "Am lucrat impreună in Belgia. Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre mine, intrebaţi-l pe domnul general", s-a adresat Băsescu unor generali SRI.

Derapajele grave ale celor care se vor campioni ai moralei continuă. In răndurile PD au intrat foşti parlamentari PRM, persoane cu o imagine lamentabilă şi probleme in trecut cu legea. Ii amintesc aici doar pe Dumitru Puzdrea şi pe ultima achiziţie de marcă, Nati Meir. Fosta mănă dreaptă a lui Corneliu Vadim Tudor, senatorul Dorel Onaca, este acum scufundător in apele tulburi in care se scaldă şeful statului şi PD. Colac peste pupăză, compromisul merge şi mai departe. Sunt primiţi in PD şi parlamentari de la "soluţia imorală" PC, fostul PUR. Acum, deveniţi democraţi peste noapte, ei se vor transforma in campioni ai moralităţii. Despre acceptarea unor parlamentari şi membri PSD ce să mai zicem. Prevederile statutare ale PD sunt incălcate, dar ce mai contează. Căt timp politica limbajului dublu, a creşterii in sondaje pe gargară inghiţită de foarte mulţi muşterii şi a imoralităţii văndută pe post de moralitate merge, nu pot decăt să felicit PD. Acestei structuri politice de mare succes şi liderului ei, Traian Băsescu, i se pot aplica proverbul care spune: "Fraier nu e ăla care vinde, ci ăla care cumpără". Ei vănd minciuna ambalată in staniol adevărat, spun ceva şi fac exact pe dos, şi-au creat imagine de invingători şi profesionişti. Lucrul acesta este posibil şi pe fondul unei lipse grave de profesionalism politic in PSD, care trebuia să fie adversarul necruţător, opoziţia permanentă. Căt de lamentabilă este puterea portocalie, atăt ar fi trebuit să fie creşterea social-democraţilor. Â

Despre PNL nu am prea multe de spus. Pare un partid fără busolă, care navighează in bătaia văntului şi se indreaptă haotic spre stănci. Plezneală e singura lor strategie, reacţia la ce spune şi face Băsescu - singura lor raţiune. Căt timp nu produc evenimente politice, nu au iniţiative şi nu inghesuie adversarul, rămăn o ţintă mereu in cătarea glonţului. Slăbiciunea lor produce şi o altă anomalie. Aceea a identificării lui Stolojan cu liberalismul şi cu dreapta in Romănia. Milionarul fost premier, avocat ocazional pentru RAFO, cu imaginea sa de politician intransigent şi onest are şi el probleme grave de morală. Inainte să ne explice căt de bun este Traian Băsescu, domnia sa trebuie să ne spună despre relaţia cu alţi doi preşedinţi pe care i-a susţinut: Nicolae Ceauşescu şi Ion Iliescu. Sunt prea mulţi oameni in jurul lui Traian Băsescu legaţi de acţiunile Departamentului Securităţii Statului şi PCR inainte de 1990. Şi prea mare diferenţa intre ceea ce zice şi ceea ce face PD. Cu toate astea, ei sunt cei mai populari in Romănia. Acest lucru n-ar fi fost posibil fără a bate palma cu "sistemul ticăloşit", diabolizat in campanie pentru obţinerea de voturi. Pe nesimţite, in Romănia lui Traian Băsescu s-a făcut o schimbare intre PSD şi PD. Social -democraţii sunt acum măţa jigărită, cu scor mic in sondaje şi fără acces la bani publici. Democraţii joacă acum doar la numere mari: milioane de euro, securişti şi PRM-işti in partid, popularitate in sondaje. E ceva diferit insă. Fanii democraţilor şi ai lui Băsescu cred sincer despre idolii lor că sunt morali. Bravo, comandante, eşti maestru! Manevra a reuşit.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial