x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bucureşti, dezastru te numeşti!

Bucureşti, dezastru te numeşti!

de Dan Constantin    |    12 Apr 2008   •   00:00

Capitala după summit arată ca devastată de bombardament. Artere principale au devenit, sub presiunea şantierelor prost gîndite, un calvar pentru şoferi. Anarhia din circulaţie se extinde în domeniul imobiliar; gheşefturile regilor asfaltului par bacşişuri comparînd sumele exorbitante încasate de dezvoltatorii din branşa construcţiilor.



Capitala după summit arată ca devastată de bombardament. Artere principale au devenit, sub presiunea şantierelor prost gîndite, un calvar pentru şoferi. Anarhia din circulaţie se extinde în domeniul imobiliar; gheşefturile regilor asfaltului par bacşişuri comparînd sumele exorbitante încasate de dezvoltatorii din branşa construcţiilor. Poluarea atinge pragul sufocării, în timp ce drujbele atacă nemilos copacii deveniţi rara avis. Peste această colcăială de lipsă de răspundere şi corupţie domneşte un primar senin – VIDeanu. Are în rădăcina numelui golul, hăul, spaţiu pentru implozia iminentă. L-am văzut recent cît de mulţumit părea pentru realizările din mandatul catastrofal pe care îl încheie. Spunea domnul primar că lasă în urmă un oraş cu cele mai mari proiecte de dezvoltare ale urbei. Dl Videanu o tuleşte din scaun şi rămîne ştampilat cu o poreclă – Primarul bordură. Derizoriu pentru un om tînăr, cu ambiţii mari. Îi "pasează" lui Vasile Blaga drept moştenire un sac de minciuni şi lui Cristian Diaconescu o mare şansă de a cîştiga Bucureştii.

Dincolo de lupta electorală – un spectacol în sine – cetăţenii Capitalei privesc viitorul oraşului cu îngrijorare. De ani de zile a fost exclusă de la decizii tocmai voinţa lor. Cohorta de primari – de la pungaşii de duzină din anii ’90 pînă la Băsescu şi Videanu – a lucrat cu osîrdie contra intereselor locuitorilor. Specialiştii corecţi, minţile luminate, vocile curajoase nu au fost agreate în preajma municipalităţii. Tagma gangsterilor imobiliari şi-a impus interesele poleite cu falsul argumentelor oferite de urbanişti de curte.

În momentul dramatic al blocajului total al urbei, alegerile pentru desemnarea primarului general pot să conducă, prin rezultat, spre o rază de lumină. Iată de ce cred că, pe lîngă onestitate, viitorul primar trebuie să aibă şi altoiul unei viziuni care nu-şi are rădăcina în beţia banului. Cristian Diaconescu, influenţat în destinul lui de Nicolae Steinhardt, sfîntul de la Mănăstirea Rohia, este în condiţiile date candidatul cu şansa cea mai bună.

Nu este omul providenţial, dar ştie de mulţi ani ce este Providenţa.

×
Subiecte în articol: editorial