x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Butaforia scalpeaza Romania

Butaforia scalpeaza Romania

de Dan Constantin    |    02 Iul 2006   •   00:00
Butaforia scalpeaza Romania

Presedintele a pledat in fine pentru deschiderea unei dezbateri nationale de substanta pe tema prezentei militare romanesti in Irak.

Tot ce este subiect tratat cu mare pompa de autoritati se dovedeste a fi, dupa scurt timp, un fas. Faptul ca nu putem construi ceva durabil impinge si teme serioase in derizoriu, lucrurile grave esueaza in ridicol, trimitand Romania, mereu, tot la Portile Orientului. Stampila de neseriozitate funciara ne-o punem singuri, asa cum isi asuma unii tatuajele de care nu vor putea scapa toata viata.

Primaria Capitalei lanseaza cu mare pompa un loc public dedicat "Parintilor Europei". De 9 mai, ziua continentului reunit, oficialitati cu cocarde, ambasadori in frunte cu trimisul UE, sunt puse sa dea o sfestanie locului din Herastrau unde erau plasate capetele celor considerati parintii Europei. Lacrimile de emotie si ploaia acida au spalat vopseaua de pe statui, aratand ca toata floarea diplomatica a Bucurestiului inaugurase mulaje de ghips. Butaforie de doi lei in locul busturilor din bronz ce vor sa vie candva.

Nu ca am avea ceva cu institutia condusa de dl Videanu, om pe care il apreciez, dar exemplele sar tot din ograda municipalitatii. Marile proiecte de modernizare a urbei sunt tot in stadiul de macheta si risca sa ramana inca mult timp doar figurine din ipsos, plastic si carton. Banii sunt pusi bine, dar partea juridica a contractelor i-ar bloca. La fel se intampla si cu proiectul de reabilitare a centrului istoric, o mare speranta devenita un ghetou pustiu cu bariere pazite cu fermitate. Sa mai amintim si pacaleala cu autobuzele Mercedes, transformate de canicula in spatiu de supliciu, aerul conditionat, firesc in dotarea de lux anuntata, oprindu-se la cabina soferului.

Sa intram putin si pe subiectul teroristului care a incalzit atmosfera premergatoare razboiului din CSAT. Teroristul din Lugoj este o facatura ridicola care aminteste de scenariul prost scris al rapirii ziaristilor in Irak. Institutia pusa sa-l prinda pe nefericitul banatean s-a pus iar in evidenta servindu-ne o butaforie. Urmata imediat de inca una: descoperirea unei machete de mecanism exploziv pus sub nasul studentilor de la Agronomie. Daca buteliile de la Lugoj trebuia sa ajunga in campusul din Timisoara, misiunea a doua ii viza tot pe studenti. Emotie de plastic si carton vopsit cu prostie. Tot intr-o butaforie s-a transformat si meciul Basescu - Tariceanu, ajuns acum sa se joace pe o miza mare - retragerea trupelor romane din Irak. Tema grava propusa de PNL a fost imediat trimisa in derizoriul unei lupte politicianiste. In locul fondului problemei, majoritatea liderilor de opinie a ajuns sa dezbata forma, ocolind cu grija subiectul. Inoculati cu algoritmul de analiza a butaforiilor servite aproape zilnic drept materie prima malaxorului de vorbe, chestiunea retragerii din Irak a cazut in planul secund. Ce a facut presedintele Traian Basescu in aceste zile de criza pentru Cotroceni? A bagat la inaintare vorbe grele - interes national, credibilitate, responsabilitate s.a.m.d. privind doar cu un ochi spre realitatea tarii care, in conditiile de saracie in care se zbate, doar acest razboi ii lipseste. Finalul discursului de ieri ne-a aratat insa si partea pozitiva a furtunii iscate de Tariceanu si Atanasiu. Presedintele a pledat in fine pentru deschiderea unei dezbateri nationale de substanta pe tema prezentei militare romanesti in Irak. Ulii razboinici au motive sa se ingrijoreze. Pana acum au reusit sa prezinte patriotismul doar sub forma lui butaforica. O dezbatere nationala ar putea sa arate ca romanii pot sa fie patrioti si in interiorul tarii, aparand-o nu de teroristi de carton, ci de pericolele reale.
Hotia, saracia si prostia care domina tara nu mai au de mult dimensiuni de macheta.

×
Subiecte în articol: editorial