x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cadetul

Cadetul

de Roxana Roseti    |    07 Noi 2010   •   00:00

"Eu ştiu ce s-a întâmplat. Era ger, vijelie, 7 noiembrie. Soldaţii plecau pe frontul care se afla la câţiva kilometri de Moscova direct de la paradă." Acestea sunt cuvintele cadetului Mihail Başkirov, în vârstă de 14 ani, care s-a pregătit cu minuţiozitate pentru această duminică. Deoarece la Moscova are loc marşul în cinstea paradei militare de la 7 noiembrie 1941 din Piaţa Roşie.

Atunci, armata fascistă, care a cotropit teritoriul Uniunii Sovietice, a ajuns lângă Moscova, iar parada trupelor sovietice, care plecau direct din Piaţa Roşie pe front, "a demonstrat lumii întregi că Moscova nu a căzut", a continuat să spună presei ruse cu mândrie Mihail.

La 7 noiembrie 1941, când se împlineau 24 de ani de la revoluţia bolşevică din 1917, Stalin a decis să organizeze o defilare militară. Aceasta în pofida faptului că Hitler alesese tocmai acea zi pentru a da asaltul final asupra capitalei sovietice. "O defilare crucială în istoria celui de-al doilea război mondial", continuă cadetul care a repetat zile în şir alături de alţi colegi-cadeţi pentru marşul de azi. Alături de militarii din districtul militar Moscova şi alte unităţi militare, precum şi grupul de cavalerie al Regimentului Prezidenţial şi Garda de Onoare, în Piaţa Roşie defilează astăzi şi elevii şcolilor militare şi de cadeţi, membrii cluburilor militare de istorie şi ai detaşamentelor de căutare. Interesant este faptul că ei vor purta mantale şi cizme asemenea celor purtate de bunicii şi străbunicii lor, care au apărat Moscova în urmă cu 69 de ani.
"Eu ştiu ce s-a întâmplat. Era ger, vijelie, 7 noiembrie"...

×
Subiecte în articol: insolenţa de duminică