x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Călăii şi-au ascuţit securile electorale!

Călăii şi-au ascuţit securile electorale!

de Ion Cristoiu    |    12 Feb 2008   •   00:00

Din punct de vedere electoral, ratarea votului uninominal în acest an va crea condiţiile unei lovituri năucitoare administrate de Traian Băsescu şi PD-L celor care vor fi denunţaţi drept responsabili de eşec.


Preşedintele PD-L, Emil Boc, a ţinut duminică o conferinţă de presă pentru a anunţa naţiunea că formaţiunea în fruntea căreia se află va vota în Parlament varianta de vot uninominal adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvern şi respinsă de Curtea Constituţională, chelăreasa beată a lui Traian Băsescu. Argumentul invocat de Emil Boc? "PD-L apreciază că orice formulă de vot uninominal este mai bună decât actuala formulă de alegere a deputaţilor şi senatorilor." Sub titlul Urgenţa urgenţelor – votul uninominal, pledam în numărul din 31 ianuarie 2008 al Jurnalului Naţional pentru renunţarea rapidă la varianta votului uninominal în două tururi, propusă de Traian Băsescu unui referendum la care electoratul nu s-a prezentat şi susţinută cu abnegaţie de PD-L, şi adoptarea variantei trecute prin Parlament prin asumarea răspunderii de către Guvern.


Scriam atunci: "S-ar putea ca varianta propusă de vot uninominal respinsă de români prin neprezentarea la Referendum să fie mai bună decât cea deja votată de Parlament. Marea problemă e că votul uninominal trebuie introdus încă de la parlamentarele din acest an. (...) Legea în varianta PD-L presupune parcurgerea complicatelor proceduri parlamentare vizând un proiect doar depus. Urgenţa constituind-o introducerea votului uninominal chiar din 2008, e de preferat o variantă mai puţin revoluţionară situaţiei în care nu va fi vot uninominal deloc".


Cu excepţia referirii la posibilitatea de a experimenta o formulă mai puţin revoluţionară la alegerile din acest an pentru a vedea dacă România e pregătită pentru votul uninominal, Emil Boc aduce drept argument pentru decizia PD-L cele susţinute de noi în urmă cu aproape două săptămâni. Dacă am avea vanitatea ridicolă a unor confraţi (ce mai cred că în România lui 2008 scrisul are puterea de a impune ceva politicienilor) am declara că Emil Boc ne-a citit şi a ajuns la concluzia noastră de bun-simţ. Noi însă, oameni lucizi fiind, vom spune că Emil Boc n-a făcut altceva decât să anunţe o decizie luată de adevăratul lider al PD-L: Traian Băsescu. Joi seară, la TVR, Traian Băsescu anunţa că e gata să semneze varianta de vot uninominal propusă de Guvern, pentru că e de preferat "un vot îndoit, cu toate deficienţele lui", unui vot uninominal ca până acum, pe liste. Traian Băsescu a invocat argumentul în seara zilei de 7 februarie 2008, la o săptămână după apariţia comentariului nostru. Să credem, sub acelaşi semn, al vanităţii prosteşti, că Traian Băsescu ne-a citit şi s-a lăsat convins de argumentele noastre de bun-simţ? Nici vorbă!


Pentru că în timp ce noi pledam sinceri pentru trecerea neîntârziată la corectarea Legii deja existente, ca singură cale de a avea în acest an vot uninominal, chiar dacă mai puţin revoluţionar, Traian Băsescu juca teatru când se arăta dispus să primească varianta Guvernului, pentru că ar vrea vot uninominal la alegerile din 2008. De fapt, domnia sa nu vrea ca Parlamentul să adopte varianta de vot asumată de Guvern. E lesne de imaginat ce se va întâmpla dacă liderii politici ai Coaliţiei antiprezidenţiale nu s-ar trezi la realitate. Aşa cum de altfel a şi prevestit în dialogul de joi seară, Traian Băsescu va denunţa cu mare zarvă că varianta propusă de Guvern a fost o şmecherie pentru a nu avea vot uninominal în acest an, că mult hulita clasă politică nu vrea să se reformeze etc. etc. Traian Băsescu a zis răspicat: "Eu mă tem că nu va fi făcut, pentru că se pare că o înţelegere există şi se vor găsi motivele de tergiversare". Bătea câmpii, cum se mai întâmplă când scapă în direct la tv? Nu credem.


Au trecut săptămâni de când Curtea Constituţională a retrimis Parlamentului Legea votului uninominal pentru a i se modifica două articole şi în Parlament nu se mişcă nimic. Intuind sau ştiind această realitate, Traian Băsescu se pregăteşte să profite din plin de ea. Din punct de vedere electoral, ratarea votului uninominal în acest an va crea condiţiile unei lovituri năucitoare administrate de Traian Băsescu şi PD-L celor care vor fi denunţaţi drept responsabili de eşec. Pentru ca lovitura să fie totală, Traian Băsescu avea nevoie de câteva măsuri:

1) Anunţarea disponibilităţii sale de a accepta şi varianta Guvernului;
2) Renunţarea de către PD-L la varianta sa;
3) Desemnarea celor vinovaţi: PNL şi PSD;

Aceste măsuri au fost luate prin intervenţia lui Traian Băsescu de la TVR şi declaraţia de duminică a lui Emil Boc:
1) Preşedintele şi PD-L au scăpat de posibilitatea acuzaţiei că au împiedicat adoptarea formulei guvernamentale prin cramponarea de formula lor.
2) Insistând pe o formulă negociată de PSD şi PNL, Emil Boc a desemnat partidele responsabile de eşecul votului uninominal.

Călăii şi-au pregătit securea ca să reteze electoral căpăţânile. Rămâne de văzut dacă PNL şi PSD vor pune gâturile pe butuc!

×