x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Campanie electorala de maidan

Campanie electorala de maidan

de Marius Tucă    |    24 Mar 2004   •   00:00

Am crezut, am si scris despre asta, ca in acest an electoral batalia se va da pe marginea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Ce-o fi fost in mintea mea cand am crezut asta nu pot sa stiu?! A fost o ratacire, am fost superficial si, ceea ce este cel mai grav, am uitat ca traim in Romania.

Ca nu ne putem schimba peste noapte, ca frustrarile pe care le-am trait ani de-a randul ne-au intrat in sange, ca obiceiurile proaste capatate in anii de tranzitie s-au transformat in reguli de viata, ca supravietuirea a devenit un mod de a trai pentru milioane de romani si… tot asa. Pot umple tot ziarul de la prima pana la ultima pagina cu motive, argumente pentru care n-ar fi trebuit sa ma gandesc niciodata, cu atat mai putin sa scriu, ca vom avea parte de o campanie electorala avand ca tema centrala de dezbatere integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Fratilor, va fi o campanie pe viata si pe moarte, din care nu vor lipsi atacurile sub centura, pumnii in barba si trimiterile la origini, cu zicerile despre mame de rigoare. Sigur, nu se astepta nimeni ca vom asista in acest an la un spectacol gen „Lacul lebedelor", dar nici sa ne intoarcem, asa cum se pare acum, la o campanie gen „Va omor, ori noi, ori voi!", asa cum se intampla pe la inceputul anilor ’90.

Va fi din nefericire pentru noi toti, dar mai ales pentru Romania, o campanie electorala de maidan! Vor fi folosite, si de o parte si de alta, toate mijloacele neortodoxe, mai pe sleau spus, toate mijloacele murdare. Va fi anul in care partidele isi vor da arama pe fata, se vor developa in fata electoratului, dar si a strainatatii, a oficialilor europeni in special, lasandu-se sa se vada ca ani si ani au mimat jocul democratic, aratandu-se in acest fel in toata splendoarea, a se citi goliciunea lor.

Iar noi, alegatorii, vom privi neputinciosi la un spectacol la finalul caruia nu vom mai intelege nimic, iar cand o sa vina ziua votului e posibil sa stam acasa. Sa ne inchidem in casa in semn de protest ca ne-am nascut in Romania!

×
Subiecte în articol: editorial