x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Campionatul protejează calendarul naţionalei

Campionatul protejează calendarul naţionalei

de Dan Dumitrescu    |    10 Feb 2010   •   00:00

Timpul se strânge calic spre debutul returului de campionat. N-a mai rămas nici de-o chenzină până când lepefistele îşi vor relua corvoada întru împlinirea viselor de iarnă. Aşternuturile vacanţei au fost bine mototolite.



Dar parcă şi mai mototolite, mai neisprăvite rămân în urmă cantonamentele centralizate. Marea majoritate a echipelor par să cârpească în continuare improvizaţii. Descompletarea loturilor s-a produs brusc şi fără prea multe discuţii. Dacă a pus banul jos, a luat cine ce-a vrut. Cu achiziţiile, mai greu. Au fost preferate împrumuturile, s-a negociat la sânge şi în cele mai multe cazuri preţul mic a prevalat în faţa calităţii mărfii. Numele noi care vor apărea în returul campionatului nu au, în cele mai multe cazuri, greutatea certitudinii. S-a mers mult la noroc şi orice pariu pare hazardat. Cel puţin din acest punct de vedere returul promite să fie captivant.  Fiindcă surprizele nu sunt întotdeauna neplăcute. Aşa cum tare neplăcută a fost iarna de belea care a căzut pe capul nostru şi care are deja caracteristicile disconfortului apăsat. Iarna asta care nu se mai lasă dusă şi care i-a înnămeţit pe oamenii din fotbal într-o mare dilemă. Să înceapă sau nu returul campionatului la data iniţial planificată, adică la 20 februarie.

Dumitru Dragomir a reacţionat prompt la primele semne de îngrijorare venite dinspre electorat. Fără a sta prea mult pe gânduri el a declarat ritos că reluarea campionatului va fi amânată cu o săptămână. Cred că preşedintele ligii nu a fost prea atent la motivele pe care reprezentanţii FRF le-au pus pe tapet atunci când au anunţat calendarul competiţional pentru 2010, calendar în care erau create nişte ferestre de timp reclamate de pregătirea naţionalei pentru preliminariile CE 2012. Întorşi de la Varşovia, unde a avut loc tragerea la sorţi a grupelor preliminare, federalii i-au împrospătat memoria domnului Dragomir cu elegantă discreţie. Şi domnul Dragomir a revenit. Cam bosumflat, dar a revenit. Şi a anunţat că va fi respectată data iniţială de start al returului. Dacă la recentele alegeri de la federaţie nu ar fi fost afişată festiv tovărăşia trainică FRF - LPF, cred că Dumitru Dragomir nu ar fi renunţat fără scandal la poziţia sa iniţială. Cum însă chiar şi în camaraderiile dubioase mai funcţionează cuvântul dat, schimbarea schimbării a fost acceptată cu teatrală îngăduinţă.

Decizia reluării competiţiei în condiţii de iarnă adevărată este cel puţin discutabilă. Dar votez pentru calendarul deja stabilit. Condiţiile vitrege pot strica o etapă sau două de campionat. Fără a influenţa însă ierarhia finală. Pentru şchiopi, iarna grea poate funcţiona ca scuză. Militez în favoarea protejării calendarului stabilit pentru echipa naţională, deoarece în acest caz nu vreu să aud de scuze. Reuşitele şi nereuşitele n-au decât să caracterizeze, fără alterare subiectivă, nivelul de performanţă la care se situează prima noastră reprezentativă.

×
Subiecte în articol: editorial