x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cand Romania isi bate joc de ea insasi!

Cand Romania isi bate joc de ea insasi!

de Valentin Stan    |    11 Mai 2006   •   00:00
Cand Romania isi bate joc de ea insasi!

Securitatea nationala a Romaniei (ca, de altfel, a oricarei tari democratice) nu permite, nici o secunda, ca atributiile presedintelui sa ramana la titular cand acesta este sub anestezie!

Am asistat, in ultimele zile, la incredibila aventura a unei tari desprinse din suprarealismul absolut. Hernia de disc "reparabila" a presedintelui a developat un mixaj de nereparat al prostiei, imposturii, nimicniciei si goanei dupa factice si neverosimil. Pana si Constitutia, asa-zis democratica a Romaniei, s-a dovedit o insiruire de tampenii interpretabile, o "buna" recomandare pentru liota de juristi, experti si parlamentari, care au trudit "din greu" la un text stupid si inoperabil!

Desi presedintele Romaniei s-a aflat sub anestezie, ore intregi, la Viena, pentru o operatie, categoric necesara si urgenta, atributiile sale nu au putut fi transferate persoanei desemnate de Constitutie, in baza articolul 98 (1):

"Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor."

Sau, daca au fost transferate, noul titular al lor nici nu s-a sinchisit de asta ori nu a stiut ca s-a intamplat! Cel putin asa reiesea din declaratia presedintelui senatului, Vacaroiu, care conchidea candid, conform ziarului Gardianul, din 10 mai 2006, cu privire la solicitarea presedintelui Basescu de a-i ceda prerogativele prezidentiale, pe perioada scurta a operatiei sub anestezie: "Mi-a solicitat sa fiu de acord cu derularea procedurii de preluare pe o perioada de cateva ore. Am explicat ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, nu e stabilit in mod clar ca intr-un interval atat de scurt sa se deruleze o procedura atat de complicata si deci nu-si gaseste rostul".

Hangul i-a fost tinut de purtatoarea de "cuvinte" fara noima a institutiei prezidentiale, Saftoiu, conform aceleiasi publicatii: "Nu este cazul de transfer de atributii, in salonul presedintelui, din cadrul spitalului, fiind instalate linii telefonice operative, ceea ce face posibila contactarea in orice moment a presedintelui"!!! Aceeasi "inegalabila" Saftoiu preciza, conform ziarului citat, ca operatia a durat 2 ore si 45 de minute!!!

Te ingrozesti, pur si simplu, ca aceste personaje exista aievea si ne marcheaza existenta! Ca nu stiu, din inalta pozitie publica pe care o ocupa, ca securitatea nationala a Romaniei (ca, de altfel, a oricarei tari democratice) nu permite, nici o secunda, ca atributiile presedintelui sa ramana la titular cand acesta este sub anestezie! Si ca asta nu trebuie sa fie scrisa in nici o lege din lume! Nici macar in Constitutia SUA!

La 29 iunie 2002, presedintele Statelor Unite, George W. Bush, urma sa sufere o investigatie a colonului, o examinare endoscopica ce presupunea o sedare minora, inferioara comparativ cu ce i s-a intamplat lui Basescu la Viena. La ora 7:09, in acea dimineata, in baza amendamentului 25 al Constitutiei americane, sectiunea a treia, Bush a semnat o scrisoare de invocare (invocation letter) catre speaker-ul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert, catre presedintele pro tempore, Robert Byrd, si catre vicepresedintele Dick Cheney, care a devenit, astfel, presedinte in functie (acting president). La 9:24, in aceeasi dimineata, Bush a certificat, printr-o noua scrisoare, de revocare (revocation letter) catre cei de mai sus, ca e capabil sa-si reia atributiile. Timpul scurs intre cele doua scrisori a fost mai scurt decat cel necesar operatiei lui Basescu, doar 2 ore si 15 minute.

Nici o tara democratica din lume nu poate fi lasata fara capul lucid al securitatii nationale, fie si pentru 30 de secunde! Un cutremur devastator, o explozie la o centrala nucleara, un atac cu rachete, declansat din greseala sau intentionat, sunt scenarii posibile, care reclama actiune imediata din partea presedintelui. Este o crima sa lasi Romania de izbeliste, din prostie sau ticalosie, chiar si pentru un timp "infinitezimal"!

Stiu, Constitutia americana prevede proceduri precise, in asemenea cazuri de incapacitare a presedintelui. Constitutia Romaniei nu e la fel de clara! Si, in Romania, presedintele Senatului este Vacaroiu! Iar purtatoarea de cuvant a Presedintiei este Saftoiu! Iar Dunarea se revarsa mai des decat Potomacul! Si presedintele Basescu s-a operat de hernie de disc la Viena! Iar ministrul Sanatatii este Nicolaescu! Si premier, Tariceanu! Oh, Doamne!
×
Subiecte în articol: editorial preşedintele preşedintelui