x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când va aviza Raluca Prună graţierea lui Gregorian Bivolaru?

Când va aviza Raluca Prună graţierea lui Gregorian Bivolaru?

de Serban Cionoff    |    01 Mar 2016   •   11:08

Dacă s-ar face un clasament al boroboațelor comise într-un răstimp atât de scurt de către majoritatea miniștrilor (ziși și)tehnocrați, atunci, fără doar și poate, ministra Justiției, Raluca Prună, trebuie să ia Premiul I cu coroniță!

Numai că, dacă mă gândesc mai bine, nu cred că mai putem vorbi despre niște simple boroboațe, ci despre repetate derapaje de gândire și de comportament de care dă dovadă doamna despre care discutăm. Derapaje care exprimă o anumită reprezentare, o anumită abordare, câtuși de puțin echidistantă și echilibrată, așa după cum impune condiția de tehnocrat, în temeiul căreia Raluca Prună a fost desemnată să ocupe portofoliul justiției în guvern.

Debutul și l-a făcut cu zicerea despre munca fizică pe care domnia sa ar dori-o răsplătită mai bine decât munca intelectuală. Formulare nefericită care ne duce cu gândul la lozincile și la practicile nefaste ale proletkult-ului stalinist, pe care, naivii de noi, le credeam definitiv apuse. Dar și la ,,noi muncim, nu gândim!’’ strigătul de luptă al trupelor de mineri care invadaseră Bucureștii.

Al doilea pas spre abisurile gândirii, l-a făcut Raluca Prună atunci când s-a antepronunțat asupra reinvestirii multilateral-medaliatei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi. Și nu numai că a spus asta, cu subiect și predicat, ci a și repetat-o de la înalta tribună a ședinței solemne de dare de seamă și alegeri a acestei instituții de forță a statului represiv, ctitorit de Traian Băsescu și care își păstrează neatinse privilegiile. Prilej cu care –culmea!- a invocat,,bunul simț’’ ca argument suprem întru susținerea acestui sfruntat act de încălcare a reglementărilor privind desemnarea procurorului-șef al DNA.

Numai că, de data asta, prestigioși magistrați, lideri politici și parlamentari, oameni cu mintea acasă și cu coloană vertebrală, au luat poziție deschisă, categorică, față de ce spune, ce are de gând să facă și, mai grav, cum are de gând să facă, doamna ministru al justiției. Sau, mai degrabă, al(in)justiției!

În schimb, tehnocratul - șef, premierul Dacian Cioloș, s-a făcut și de data asta că nu aude și nu vede. Ceea ce i-a dat Ralucăi Prună aripi pentru a-și continue marșul triumfător spre câștigarea medaliei ,,Noaptea minții’’. Așa încât nici nu mai este de mirare dacă, tot de la înălțimea funcției pe care (încă) o ocupă, Raluca Prună s-a pronunțat pentru scăderea pragului electoral, ca și pentru modificarea legii electorale, în ideea de a da o mână de ajutor partidelor mici. Alt demers care excede competențele mandatului său ministerial și care, pe bună dreptate, a fost criticat în termeni categorici.

Pe de altă parte, dacă ținem seama că ne aflăm în anul alegerilor locale și generale, înțelegem că ministra(in) justiției nu a făcut această propunere doar așa, ca să se afle în treabă. Dimpotrivă, după ce revedem secvențele în care, la o reuniune publică, Monica Macovei îi sufla răspunsurile Ralucăi Prună, misterul este dezlegat. Fapt demonstrat cu temeinice argumente, aseară, la Antena 3:,, Raluca Prună face jocurile Monicăi Macovei!’’

Și nu orice jocuri, ci periculoase jocuri electorale, câtuși de puțin străine de interesele partidului M10, a cărui președintă este Monica Macovei! Partid care înregistrează cote mici la indicatorul încrederea electoratului și fără șase de a intra în viitorul Parlament al României.

Acestea fiind zise, mai rămâne să aflăm când va da ministrul justiției, Raluca Prună, aviz favorabil cererii de grațiere a lui Gregorian Bivolaru? Fiindcă de scoaterea basma curată, la Bruxelles sau în alte locații ale Uniunii Europene, a,,integratorului în Absolut’’ se ocupă euro-pârâcioasa Monica Macovei. Că doar și-a făcut mâna în materie pe perioada de lugubru renume a mandatului său de ministru al justiției…

 

 

×
Subiecte în articol: gregorian bivolaru raluca pruna justitie