x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Candidaţi plătiţi să piardă - 1.000.000 de euro pentru un primar municipal

Candidaţi plătiţi să piardă - 1.000.000 de euro pentru un primar municipal

de Lucian Avramescu    |    09 Apr 2012   •   09:22

Ultima uriasa smecherie a regimului Basescu, mi-a povestit ieri un cetatean de varsta medie care nu-i din conducerea unui partid, nu-i bulibasa peste vreo banca sau purtator de cuvant al unei neobrazari, ci doar sofer de stab, este cumpararea unor candidati din USL. Si ce-i cu asta? - am zis eu, sunt si vor fi mereu tradatori. Am priceput ca treaba e mai oabla si mai complicata. Tipul cumparat nu trece la PDL sa candideze acolo, tradandu-si candidatura initiala, ci ramane candidat USL, joaca moale, din cand in cand batos pentru a nu se prinde lumea, rolul de candidat al opozitiei si face in fapt tot ce trebuie pentru a pierde.

Daca va fi nevoie sa para idiot, va fi idiot. El e de fapt un fals candidat. De ce nu candideaza cinstit pentru cei care l-au desemnat, avand mari sanse sa castige? Pentru ca - nu? - ce-i in mana nu-i minciuna. Iar in mana, suma de pornire, zice sursa mea, e un milion euro la un primar de oras sau municipiu. De ce sa risc, zice nemernicul, si sa nu-mi bag gologanul in buzunar? Poate pierd, iar daca nu pierd, la cum s-au angajat astia sa nu furam, la ce bun? Sa lucrez ca boul "pentru popor'?

Am ramas, recunosc, ca la stomatolog. Ieri un amic, ziarist, pe care l-am intrebat ce sanse are un candidat pe care-l stim amandoi, mi-a spus ca depinde totul de el. Iar el deocamdata nu se prea vede decat la sedintele USL. In rest nu face absolut nimic. Cu electoratul nu se intalneste, iar cand se vede face tot posibilul sa devina antipatic. De altfel, nici nu-i complicat...

Poate ca vorba pe care mi-a suflat-o soferul, satul mi s-a parut mie de asteptat sefi de la chiolhanuri, curvasarii si aranjamente, umilit de opulenta celor pe care-i slugareste, e o aiureala. Poate clampane ce i s-a parut lui ca a auzit. Chiar daca n-are nimic "la baza', vorba asta piteste ceva cutremurator. Basescu si regimul lui au adunat gologani cu vagonul pentru orice tip de campanie. Pentru a cumpara orice. Saracia noastra este bogatia mafiei lui Basescu. Doar pe Dumnezeu nu-l poate cumpara, dar sigur incearca. De ce ar cheltui enorm pe afise, pe cumparat voturi si n-ar da cateva milioane de euro, jumatate sau un sfert din suma stocata pentru o campanie cu multe riscuri, direct unui ticalos dispus sa faca orice pentru a nu fi votat? Sa-i dea unui "acoperit' infiltrat in USL sau unui escroc pur si simplu. Unui nemernic care sa faca pe imbecilul si care sa arate, discret, ca nu merita sa fie votat, imbrancind electoratul spre candidatul puterii.

Cui ar putea incredinta Basescu aceasta porcarie? – am intrebat. In cine are deplina incredere? In ce geamantane sau papornite pot calatori acesti bani? Ce-ai zice, m-a chestionat un prieten, de asta data din lumea inalta, de o Roberta? Ti se pare incompatibila cu o asemenea tranzactie Nutica? Dar Anca sau Sulfina sau Oltean sau Videanu? Ce sa raspund? Convingerea mea este ca oricati ar cumpara puterea, tot se va duce dracului.

×
Subiecte în articol: editorial