x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Caniculare

Caniculare

de Marian Nazat    |    28 Iun 2012   •   11:45

■ Cand a "brand'-uit deunazi America, in stilu-i portuar inconfundabil, presedintele nostru l-a plagiat sigur pe Winston Churchill. Afinitatile sunt evidente, amandoi cursanti de Marina, slobozi la gura si dependenti de spirtoasa scotiana. Cum sa nu-i fi placut Corsarului de la Cotroceni vorbele premierului britanic de odinioara, din zestrea caruia vad ca se adapa ? Cica sunt un sfert vointa, un sfert imaginatie, un sfert umor si un sfert whisky, zicea englezul, autocaracterizandu-se. Nu la fel se poate defini pe sine matelotul oranj ? "Suntem cu totii niste viermi; dar cred ca eu sunt un licurici', a mai lasat posteritatii eroul de peste Canalul Manecii. Amorezat candriu de axa Londra- Washington, trancanitorul Traian a facut un calcul simplu. Pai, daca Albionul e doar licurici, America nu poate fi decat Marele Licurici, eurika ! Metafora a prins radacini in mentalul colectiv de la noi, stabilind pe veci raporturile politico-militare ale Romaniei cu fosforescentele puteri mondiale.

■ In plina criza planetara si nationala, primul dintre ministrii USL si-a targuit ditamai bolidul. Ca sa-si satisfaca melicul, a umblat la teschereaua statului. A noastra adica. O suta de mii de europarale ne costa slabiciunea pentru masini a sefului de guvern. Scump, domnule, scump ! Se zvoneste ca rascabaia pe patru roti e din aia eco. Dar la ce i-o trebui extravaganta limuzina intr-un mediu atat de poluat cum este cel politic ? Si tocmai ce promisese ca va scapa tara de noxele portocalii ! Vorbe de ametit prostimea, nu ? Pana la o Romanie eco, avem un premier eco...

N-a observat oare pilotul Ponta ca vechii guvernanti si-au pierdut portofoliul din pricina arogantei ? A prapastiei sapate intre austeritatea poruncita calicimii si imbuibarea camarilei udriste ? Fara o imagine oficiala a austeritatii, in ton cu saracia populatiei, ai noi de la putere vor fi maturati aidoma predecesorilor.

■ Suava Elena a demisionat. A ajuns-o din urma sloganul electoral al candidatului Prigoana. "Plici de-aici !', s-au repezit asupra blondei colegii de partid, insetati de razbunare. Candva ii pupau condurii de firma si-o omagiau cleios, de ti se rasuceau matele. Deh, era preferata Jupanului si se puneau si ei bine cu stapanirea... Mergeau in genunchi in fata duduii ca sa nu li se observe scurtimea de caracter. Isi ascundeau barbatia in balele lipite de cel mai adulat poponet al natiei de politicieni neaosi. Acum, s-au ridicat din propriile lasitati si sar s-o sfasie pe clienta de odinioara a benzinariilor. Pute rau in oranjerie, a lenjerie nespalata la timp !

■ Vreo doi edili au castigat alegerile arestati fiind. Unul, cum altfel ?, chiar in capitala leprozeriei penale, la Jilava. Vasazica, puscariasii si-au ales un primar de-al lor, sa le poarte zeghea cu cinste. Sa nu preaslavesti demcratia capitalista ?! Ba bine ca nu, e a mai grozava dintre toate, fie-i numele pomenit in veci !

Spiritul justitiar al romanului a triumfat si de aceasta data ! In definitiv, de ce s-ar sinchisi ca semenul sau isi manjeste buzele cu mierea bugetara, ori ca pleaca acasa cu stup cu tot ? Si el ar proceda intocmai, numai ca n-are norocul aluia, asa ca se multumeste cu putinatatea mitei electorale. O capata la cativa ani o data si e chit cu stapanul corupator. Coruptul devine corupator fiindca are de unde, din spaga primita ca reprezentant al statului. Iar statul capitalist nu e de conceput in afara coruptiei...

×
Subiecte în articol: editorial