x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cântarea isteriei în şou-fiţul naţional

Cântarea isteriei în şou-fiţul naţional

de Dan Dumitrescu    |    08 Sep 2011   •   21:00

Meciul Romania – Franta, altfel un meci de o nulitate trista, a avut totusi si un invingator. Un invingator nemaipomenit de categoric. Marcel Pavel a reusit, printr-o originala interpretare a Imnului, cel mai mare succes al carierei. Nici cele mai ale dra­cului acute, nici cele mai de belea grave si nici vreo alta exhibitie a ambitusului sau de exceptie nu l-ar fi inal­tat pe interpret in sou-fitul national asa cum l-a inaltat respectiva boroboata. Publicitatea la maximum i-a fost asigurata lui Marcel Pavel de tratarea purgationista a subiectului. Se vede treaba ca pedantii stupizi au fost lucrati adanc la exitatiune. Si, in consecinta, ei si-au apretat toata revolta de care sunt capabili, cu manie proletara, inecand in spume oratoricesti neoranduiala versurilor la care recitatorul melodios al Imnului s-a dedat din nebagare de atentie.

Dezbaterile tematice au surclasat distrugator recordurile de penibil realizate, candva, in defunctul festival Cantarea Romaniei. Cantarea Isteriei nationale a fost exemplara. Inaltandu-se sublim peste toate persecutiile unei existente taratoare. Sotronul cotidian al romanului rupt in fund a fost tulburat dramatic. åi cu burta lipita de sira spinarii n-au mai stiut ce-i foamea si s-au inrolat exagerat de patriotic in slujba orgoliului national.

Seriozitatea trista a celor care au sporovait harnic pe tema gafarii cere­moniale nu a reusit, din fericire, sa stranga decisiv latul pe grumazul suportabilitatii. Salvarea a venit din umorul involuntar comis de panota­cii revoltei. Umor care s-a revarsat in­destulator mai ales dupa ce Marcel Pavel a incercat sa dreaga busuiocul, sustinand ca evitat intentionat versul care ar fi putut crea confuzii traian-o­nomastice.

Asa de pilda, atins in or­go­liul sau de republican peresedintial, prefectul Bucurestilor a practicat o cadenta partinica seducatoare. S-a dedat legal si cu fermitate to­va­ra­seasca impotriva injuriei si a trantit doua amenzi la greutate maxima. Cu HG-ul in mana, nea Atanasoaie a altoit federatia si pe Marcel Pavel cu doua strigari de cate 5.000 bucata. N-a mai stat omul in pierderea de timp a distingerii vinovatului. A dat la gramada fiindca o asa tresarire a exigentei te salta in fata sefilor. Bine ca, in grabirea lui servila, prefectul nu l-a amendat, post-mortem, si pe Imparatul Traian, cel care face o obraznica concurenta prezentului. Dar si mai bine este ca nu a amendat violetul care a tulburat la un moment dat tricolorul cotrocenist.

Justificarea lui Marcel Pavel n-a lasat insensibil nici Twitter-ul, accesat cu sensibilitate filiala de gigica euro-bugetara Elena Basescu. Ea s-a dedat la sfortari intelectuale care depasesc orice succesuri anterioare. Astfel a ovulat gratioasa cugetare: 'Trist ca exista persoane care nu stiu sa faca diferenta dintre imparatul Traian si presedintele Traian Basescu. Ce nota a luat la BAC Marcel Pavel??'. Mirarea pare eterna la Elena Basescu. Altfel ar fi stiut succesionista ca diferenta se face intre si nu dintre. Sau l-ar fi scuzat pe Marcel Pavel ca eventual elev al celeilalte Elene presedintiale, Elena Udrea. Cea care cuvanta public si pe proprie raspundere ca 'noi suntem urmasii lui Traian. Ai lui Traian Basescu'.

×
Subiecte în articol: editorial